Nem vonul vissza, helyette beleáll a felkészülésbe

Egy év halasztás nem a világvége

Fotó: Facebook
Szigeti Sándor
2020.03.25. 07:04

Egy év halasztás nem a világvége, a legfontosabb, hogy biztonságos legyen az olimpia – nyilatkozta az olimpia-halasztásról Győr+ Online-nak Kammerer Zoltán, aki nem vonul vissza, helyette beleáll a 2021-es felkészülésbe. A helyzet szerinte adott, ő pedig előretekint: teljes erőbedobással edz és készül tovább.

Miután a koronavírus járvány miatt a magyar kajak-kenu válogatott spanyolországi edzőtábora félbeszakadt, a versenyzők most itthon és egyedül készülnek. Külföldről hazatérő kerettagokra – éppúgy, mint bárki másra – automatikusan 14 napos elkülönítés várt.

„Futni, kondizni, na és persze kajakozni szerencsére még lehet” – mondja töretlen optimizmussal Kammerer Zoltán, amikor a délelőtti edzésprogramja után telefonon hívjuk fel.

A Graboplast Győri VSE háromszoros olimpiai bajnok, és háromszoros világbajnok ikonja március elején ünnepelte 42. születésnapját, és kimondottan szép emlékei vannak Tokióról. A japán fővárosban megrendezett 1995-ös ifjúsági világbajnokságon három olimpiai számban is aranyérmet nyert. Ez a bravúr azóta sem sikerült senkinek.

De nemcsak a távolabbi múlt motiválja: életrajzi könyvének novemberi bemutatóján a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől, Kulcsár Krisztiántól ígéretet kapott rá, hogy ha kijut az olimpiára, akkor a 2008-as pekingi játékok után ismét ő lehet majd a magyar csapat zászlóvivője.

„1996-ban-ban, Atlantában szerepeltem először az ötkarikás játékokon, és azóta csak a 2016-os riói maradt ki .”

„Ez lenne a hatodik olimpia, amin részt vehetnék. Jó érzés. Éppen ezért a munkához való hozzáállásom és a motivációm változatlan: szeretnék ott lenni 2021-ben!”

Azt viszont egyelőre nem tudni, mikor és hogyan jöhet össze a tokiói kvóta. Más sportágakhoz hasonlóan a kajakosoknál is többször átírták a nemzetközi versenynaptárat a koronavírus járvány miatt. A még hátravélő ötkarikás kvalifikációs versenyeket és világkupákat nagy valószínűséggel csak jövő tavasszal rendezik meg.

„A legfontosabb az, hogy biztonságos legyen az olimpia, vagyis hogy biztonságban legyenek a nézők és a versenyzők is.

„A mostani döntés nem a világvége. Ha két évvel halasztották volna el a játékokat, talán elgondolkodom a folytatáson, de nem így történt. Nincs okom rá, hogy abbahagyjam.”

Kicsit olyan ez a helyzet, mint amikor a székely bácsit megkérdezik, hogy szereti-e még a feleségét. Mire a válasza az, hogy egyszer már megmondta, és majd szól, ha lesz változás.” – Valahogy így vagyok mostanra ezzel én is, amikor a folytatásról kérdeznek – jegyzi meg nevetve.

Tervezgetni ettől persze még lehet, sőt, kell is. Kammerer Zoltán így látja ezt:

“Az 1995-ös tokiói ifjúsági világbajnokság fantasztikus volt! Ha kijutnék Japánba, gyönyörű keretbe foglalhatnám a harminchárom éves pályafutásomat. Amíg van rá esély, mindent megteszek, hogy ott lehessek.”

A kvalifikációkon a kajak 2-es 1000 méteres távot fogja megcélozni Kammerer. Az, hogy kivel ül majd egy hajóba, később dől el. A válogatott külföldi edzőtáborában több kerettaggal is voltak ígéretes tesztelései, de a járványhelyzet miatt nem tudták befejezni a munkát.

Kapcsolódó témák: #Győr | #kajak-kenu | #koronavírus |