A karanténedzésektől a nyári edzőtáborokig

Jutott idő az alapozásra

Fotó: Vitál Judo Klub
Szabó Csilla
2020.07.04. 08:32

„Minden rosszban van valami jó” – mondta Kovács János, a Vitál Judo Klub vezetője, hiszen vírusjárvány miatt a versenyek elmaradásával a legfontosabbra, az alapozásra viszont rengeteg idejük maradt a judokáknak. Sűrű versenyidény következik, és bíznak abban, hogy a sok hónapnyi gyakorló alapozás érmeket hoz a klub versenyzőinek.

A karantén már a múlt, de a sok online alapozó edzés nagyon sikeres versenyidényt hozhat Kovács János vezetőedző szerint. A Vitál Judo Klub versenyzői a vírusjárvány idején a kezdetektől otthon, online edzésterv alapján készültek.

A judo kontakt sport, partner nélkül nem lehet mindent gyakorolni, de szerencsére a klubba több testvér és szülő-gyermek is jár, akik tudtak együtt otthon edzeni, amihez tatamit is tudtak biztosítani. A sportágban használt mozgáskoordinálásra, dinamikára, erőfejlesztésre irányult az otthoni edzés, hiszen a judo küzdelmek sajátossága az impulzív energia kiadása, szükséges hozzá a pulzáló kondicionáló terhelés.

A messengeren keresztül majdnem 2 hónapig edzettek így a csapattagok, a korlátozások enyhítésével az edzőtermi gyakorlások is elkezdődhettek. Szigorúan betartva az egészségügyi ajánlásokat a fiatalok és felnőttek kinti és benti edzésein a klub teremlehetőségeit is kihasználva – bár a klubedzők munkája megháromszorozódott -, termenként 8-10 gyermeket tudtak fogadni ez idő alatt.

„A legkitartóbb, legszorgalmasabb gyerekek Karantén hőse feliratú pólót kapnak ajándékba” – tette hozzá a klub vezetője. A Magyar Judo Szövetség engedélyezte már a higiénés szabályok betartásával a csoportos edzéseket, ahol az edzések közötti és utáni alapos fertőtlenítésben a fiatalok is kiveszik részüket. „A tavalyi japán edzőtáborban is azt látták, hogy az ottani olimpiai bajnokok is takarítottak, és azt hiszem, ez a tapasztalat jót tett a mi judosainknak is” – tette hozzá Kovács János.

Pár hete reggel és délután is járnak már a versenyzők edzésre, a magyar válogatott edzőtábora is kezdődik. Nagyon sok verseny volt az elmúlt években, a sok megmérettetés miatt azonban kevés idő jutott az alapozásra. Kihasználták ezt a pár hónapot, amelyben a biztos alapok lerakása állt az első helyen. A nyári küzdelmi táborokban, a magyar élmezőny mellett már külföldi ellenféllel is edzhetnek a versenyzők, ami nagyon fontos a judoban, azaz a versenyek előtt minél több ellenfélen kipróbálni a tanult technikákat. A saját nyári táborokat pedig élményszerűvé teszik minden évben, a kajak kenusokkal például évek óta jó kapcsolat alakult ki, a fiatalok kipróbálhatják magukat sárkányhajózásban is az edzések mellett.

„A 2. negyedév elmaradt versenyeit is pótolják az őszi versenyidőszakban, minden hétvégén lesz megmérettetés: magyar bajnokság, magyar kupa, diák olimpiai versenyek. Sok korosztályunk van, erős versenyidőszaknak nézünk elébe. Ami nagy öröm is, hiszen a valódi terhelést ott kapják meg a legjobban a fiatalok. Jó eredményekben bízom, felkészült versenyzőink vannak, akik bizonyíthatnak a járványidőszak adta erős alapozásra építve” – zárta a vezetőedző.

Kapcsolódó témák: #Győr | #koronavírus | #sport |