Judo főváros lett Győr

Kárpát Zsolt Fotó: O. Jakócs Péter
2024.01.19. 14:33

A hétvégén nagyszabású nemzetközi judo esemény helyszíne lesz Győr. A kétnapos konferencián és szemináriumon a világ legjobb edzői és versenybírói találkoznak városunkban. A rendezvény sajtótájékoztatóján dr. Tóth László, a Magyar és az Európai Judo Szövetség elnöke bejelentette, Győr megkapta az idei évre az Európa judo fővárosa címet. A sportvezető hozzátette, nincs még egy olyan város, ahol egy évben 5 világszínvonalú nemzetközi judo eseményt rendeznek.

A Rába Hotelben megtartott sajtótájékoztatón dr. Tóth László, a Magyar és az Európai Judo Szövetség elnöke kiemelte, az olimpia évében még nagyobb jelentősége van a győri nemzetköz judo szemináriumnak. Itt véglegesítik a judo szabályaival és a pontozással kapcsolatos módosításokat.

„Magyarországon, sőt Közép-Európában sem volt még ilyen szeminárium. Többi között a párizsi olimpián zajló judo viadalok szabályait véglegesítjük. Itt lesznek a világ legjobb edzői és azok a bírók, akik a nyári olimpián pontoznak majd.” – emelte ki dr. Tóth László.

A sajtótájékoztatón az európai szövetség elnöke bejelentette, 2024-ben Győr lett Európa judo fővárosa.

„2024-ben nincs a világon egyetlen olyan város, amely ilyen szinten, különböző kategóriákat átölelve ad otthont ennyi judo eseménynek. Ezért döntött úgy a nemzetközi szövetség, hogy Győr méltó a judo főváros címre” – tette hozzá dr. Tóth László.

„Ahhoz, hogy ezt a címet Győr kiérdemelje, hosszú út vezetett” – mondta dr. Dézsi Csaba András. Győr polgármestere és egyben a Magyar Judo Szövetség alelnöke kiemelte, az olimpiai kvalifikációs verseny megrendezése mérföldkőnek számít.

„Idén lesz először olimpiai kvalifikációs verseny nemcsak Győrben, de Magyarországon is. Ez egyben nagyon komoly sportdiplomáciai siker is. Győr sikeres város, és amikor polgármester lettem, át kellett gondolni, hogyan lehet a korábbi eredményeket túlszárnyalni, többek között a sport területén is. Úgy látszik, a legeket is tudjuk növelni. Győr az elmúlt években minden eddiginél nagyobb sporteseményeknek adott otthont, és a jövőben is rendez majd ilyeneket” – mondta el a Győr+ Médiának dr. Dézsi Csaba András.

A nemzetközi szemináriumon és az olimpiai kvalifikációs viadalon túl, további három, nagyszabású judo eseményt rendeznek majd 2024-ben Győrben.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr | #híradó | #judo | #sport |