Kézilabda

Irány Tokió!

Fotó: O. Jakócs Péter
Pulai Sarolta
2021.03.20. 19:03

A háromnapos, Győrben rendezett megmérettetés tétje nem más, mint, hogy ki juthat ki a július 23-án kezdődő olimpiára. A csoport első két helyezettje válthatja meg repülőjegyét az ötkarikás játékokra.

A lányok bírták a terhet, hiszen ebben a meccsben csúcsosodott ki a teljes olimpiai felkészülés. Az oroszok a vártnál nehezebb, de legyőzték Kazahsztán válogatottját, így 2008 után újra ott lesz a magyar női kézilabda-válogatott az olimpián!

Nyilatkozatok

Ljubomir Obradovic: ” Gratulálok a magyaroknak a mai mérkőzéshez, mi nem voltunk a legjobb formában.”

Katarina Krpez- Slezak: “A mérkőzésről nehéz bármit mondani hiszen nem voltunk azon a szinten hogy kijussunk az olimpiára. Szeretnék gratulálni a magyar és orosz válogatottnak a kvalifikációhoz.”

Elek Gábor:” Óriási álmunk vált valóra amennyiben a második találkozón nem lesz valami óriási meglepetés. A mai találkozóról annyit lehet elmondani, hogy borzasztóan akartuk és minden játékos nagyon hozzá akart tenni. Ez a siker nem csak a tizenkilenc játékos és a szakmai stáb sikere, hanem az egész magyar kézilabdáé. Nagyon sok segítséget kaptunk és jó körülmények között készülhettünk. Nagyon boldog vagyok, de még egy meccs hátra van, arra készülünk.”

Kovacsics Anikó:” Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra, egy álom vált valóra. Az első perctől az utolsóig koncentrálni száz százalékosan ott voltunk. Nagyon örülök hogy a nehéz időben tudtunk a magyaroknak örömet okozni, bízom benne hogy még sok boldog pillanatot fogunk tudni okozni nekik!”

Második félidő

Kisfaludy kezdődobása indította el a második félidőt és az első találat is az ő nevéhez fűződik. A harminchatodik percben Lukács szélről megszerezte a magyar csapat huszadik találatát.

Lassan nem lehet bevenni Bíró kapuját, a hálóőr remek védésekkel segíti a magyar válogatottat. A tizenegyedik percben Schatzl góljával már hét góllal is vezetett a fehérmezes csapat.

Negyed órával a mérkőzés vége előtt a szerb szövetségi kapitány időt kér, hiszen a mérkőzés eddigi legnagyobb nyolc gólos különbség volt a két csapat között. Szöllősi-Zácsik megállíthatatlan, már hét találatnál jár az átlövő. (20-27)

Az utolsó tíz percre fordulva nyolc gólos előnyben a magyar válogatott. A huszonnegyedik percben büntetőhöz jut a szerb csapat melyet a frissen beállt Janurik védett, sőt a kipattanót is megfogta a magyar hálóőr. Két perccel a vége előtt Helembai révén.  

Egy gyönyörű kínai figurával és Háfra góljával 31-23 a vége. Több mint tíz év múlva újra az olimpián a magyar női kézilabda válogatott.  A pályán ünnepelnek a lányok!

Első félidő

A kijutás is meglehet a magyar válogatott számára, ha sikerül felülkerekednie a szerb válogatott felett. A pénteki Kazahsztán elleni győztes mérkőzés után az oroszok ellen vereséget szenvedő szerbek ellen lépett pályára a magyar válogatott. Az első perctől kezdve magánál tartotta a vezetést az első harminc percben a magyar együttes, aki kiváló védekezéssel és remek kapusteljesítménnyel 4 gólos előnnyel várhatja a folytatást. (12-16)

Érdekesség, hogy a jelenlegi magyar keretből csak Tomori Zsuzsanna és most már a szakmai stábban helyet foglaló Görbicz Anita volt ott 2008-ban Pekingben az ötkarikás játékokon. Így a lányok, ha lehet azt mondani, még nagyobb tűzzel várták a találkozót, melyet a francia testvérpár, a Bonaventura ikrek vezettek.

Szerb kezdődobással vette kezdetét a találkozó, de az első támadást Bíró védte, majd az első magyar akcióból sem született találat. A mérkőzés első gólját a harmadik percben Szöllősi-Zácsik lőtte, majd egy elhibázott akció után Kovacsics talált a kapuba.

Ezután megszerezte első találatát a szerb válogatott is Krpez-Slezak révén. Az első tízperc után két góllal vezetett a magyar csapat, Bíró pedig remek védésekkel segíti a lányok játékát. Szemfüles labdaszerzéssel Márton megszerzi a magyar csapat tizedik gólját, ezzel már négy gólos volt a fehérmezesek előnye.

Tíz perccel az első játékrész vége előtt a magyar válogatott 12-8-ra vezetett.  A huszonhatodik percben öt gólos 14-9-es vezetésnél a szerb szövetségi kapitány, Obradovic kikéri idejét.  Kevesebb mint fél perccel a vége előtt Elek is kikéri az idejét. Időntúli szabaddobással ér véget az első harminc perc. (12-16)

A meccsről készült képgaléria:

Fotó: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó témák: #kézilabda | #magyar válogatott | #női kézilabda |