Sport & Balance

Használjuk megelőzésre a gyógytornát!

Győr+
2021.09.30. 13:42
Hirdetés

Egyre többen sportolnak az elmúlt esztendőkben, ami a testet és a lelket is neveli. A sport többek között kitartásra nevel és célokat ad, de a bemelegítés hiánya, vagy akár a genetika sérüléseket eredményezhet. A sérülések kezelésében és a teljes felépülésben a gyógytornának is fontos szerep juthat.

„A gyógytornász akkor lép be a képbe, amikor a betegnek panasza van. Sajnos a legtöbben megvárják, hogy megfájduljon valamely testrészük, és csak azután jelentkeznek” – hangsúlyozza Kiss Zsófia gyógytornász, pilatesoktató, a Sport&Balance Rehabilitációs és Terápiás Központ munkatársa. Pedig a gyógytornának a megelőzésben is fontos szerep juthatna. „Elsősorban a prevencióban kellene használnunk a gyógytornát. Ehhez kapcsolódik a kedvenc mottóm is, amely szerint a megelőzés jobb, mint a gyógyulás. Hiszen már akkor érdemes foglalkoznunk a testünkkel, amikor még nincs panaszunk.”

A gyógytornában is nagyon fontos a holisztikus szemlélet, vagyis az egész test vizsgálata. „Ha az adott páciens panasszal keres meg minket, alaposan kikérdezzük, kivizsgáljuk, hogy feltérképezhessük a probléma lehetséges okát. Hiszen lehet valakinek térdfájdalma, amit akár lúdtalp vagy csípőprobléma is okozhat. Emiatt megváltozik a test a fiziológiás terhelése, ami miatt kompenzálnia kell. Ezért kell a teljes testet vizsgálnunk, és feltárnunk a probléma gyökerét” – emeli ki Kiss Zsófia.

“A megfelelő gyógyuláshoz türelemre is szükség van, bár érthetően sokan gyorsítanák fel a folyamatot. „A türelem és a kitartás valóban nagyon fontosak, hiszen amit évek alatt rontottunk el, ott időt kell hagyni magunknak a gyógyulásra is.”. Éppen ezért az is fontos, hogy a számunkra megfelelő mozgásformát válasszuk ki, amiben szintén segítségünkre lehet a Sport&Balance Rehabilitációs és Terápiás Központ csapata.

Elérhetőség:
SPORT & BALANCE
Sportrehabilitációs és Terápiás Központ
+36 20 340 4780
facebook.com/sportandbalance.gyor

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód | #torna |