Nemak Jégcsarnok

Győrben épült fel Magyarország legmodernebb jégcsarnoka

Fotó: O. Jakócs Péter
Nagy Roland
2020.09.02. 19:29

Ünnepélyes korongbedobással és szalagátvágással adták át Győrben az új Nemak Jégcsarnokot. Magyarország legújabb és legmodernebb jeges sportkomplexuma több mint 2 milliárd 170 millió forintból valósult meg. Az új jégcsarnok a Győri ETO Hockey Klub 350 igazolt jégkorongozó és műkorcsolyázó sportolója mellett szeptembertől az Erste Ligában szereplő Titánok jégkorongcsapatnak is az otthona lesz.

Győr mindig is szerette a jeget és a téli sportokat. A Győri Korcsolyázó Egyesület már 1870-ben megalakult, a Győri ETO hokisai pedig az 1950-es években részt vettek a hazai ifjúsági és a vidéki jégkorongbajnokságokban, ezzel letették a sportág alapjait a városban.

Fotó: Marcali Gábor

A szerdán felavatott vadonatúj sportkomplexum alapkövét 2017 novemberében helyezték el, teljes területe több mint 4000 négyzetméter. Az új épületegyüttesben a jégpálya mellett helyet kapott öt csapat- és egy bírói öltöző, valamint egy edzőterem. A főépületben található továbbá egy sportbolt, egy melegítőkonyhás vendéglátóipari egység és egy modern oktatóterem, amely a hazai utánpótlás-nevelés mellett az első osztályú és nemzetközi sporteseményeken a vendégek kényelmét szolgálja.

A Nemak Jégcsarnok befogadóképessége 1200 fő, amelynek részeként családbarát szektort is kialakítottak. Gyermekfoglalkoztatóval, családbarát jegystruktúrával, és egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal – például mérkőzések alatt a gyermekek korcsolyaoktatásával – szeretnék vonzóvá tenni a jégkorongot és a korcsolyázást a családosok számára. A komplexum alkalmas hazai első osztályú és nemzetközi jégkorongmérkőzések megrendezésére, hazai és nemzetközi edzőtáborok szervezésére is.

Fotó: Marcali Gábor

A csarnok avatásán dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta, különleges az esemény, hiszen Magyarország legmodernebb jégcsarnokát adják át a győrieknek, a sportolóknak. ,,Amikor ide belép az ember, az az érzés fogja el, hogy meg kell néznie egy meccset ebben a csarnokban, részese akar lenni a pályán zajló küzdelemnek. A sport, így a jégkorong is az egyik legjobb iskolája annak, hogy a fiatalok megtanulják, meg kell dolgozni a sikerért, mert az élmény akkor az igazi, ha tettünk, küzdöttünk érte. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult, bámilyen formában segítette a létesítmény megépítését, legyenek büszkék magukra, fantasztikus dolgot alkottak, igazi csapatmunka volt” – tette hozzá Győr polgármestere.

Fotó: O. Jakócs Péter

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az átadón kiemelte: a kormány célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ahol jó élni, gyermeket vállalni és nevelni, dolgozni és megöregedni, ugyanakkor mindehhez az is hozzátartozik, hogy a családdal együtt rendezvényekre is lehessen menni. A Nemak Jégcsarnok az első olyan csarnok az országban, ahol lehet családi jegyet váltani a családbarát szektorba, emellett a mérkőzések alatt a gyermekeket sokféle foglalkoztató is várja, köztük olyan is, ahol a korcsolyázás alapjait tudják elsajátítani.

Fotó: Marcali Gábor

,,Győrben olyan emberek veszik körül a korcsolyázást, a jégkorongot, akik szívüket-lelküket beleteszik. Közülük is kiemelnék két nevet, akik nélkül ma nem lehetnénk itt, hiszen az sem biztos, hogy létezne ez a klub, a sportág Győrben. Bartalis Józsefnek és Szarvas Zoltánnak sok család köszönheti azt, hogy közelebb került a jeges sportokhoz, a gyerekek megtanultak korcsolyázni. Minderre a következő generációknak is lehetőségük lesz, de az új létesítményben már jobb körülmények között” – hangzott el Kara Ákos győri országgyűlési képviselőtől.

Simon Róbert Balázs szerint Győr büszke lehet arra, hogy az ország egyik legrégebbi korcsolyázó egyesületét itt alapították 1870-ben, a jégkorong, a korcsolyázás a hosszú évek alatt sem vesztett népszerűségéből, az első épített pálya pedig a helyiek adományaiból épült fel a nyolcvanas években. ,,Napjainkban is több száz fiatal jégkorongozik a klubnál, akik ezt mostantól a lehető legjobb körülmények között tehetik meg. Sokan irigykedve nézik, hogy Győr sportélete mennyire sokszínű, ezen a palettán természetesen a téli sportok is megtalálhatók” – tette hozzá Győr másik országgyűlési képviselője.

A Győri ETO Hockey Klub és a Fehérvár AV 19 által kötött stratégiai megállapodás lehetővé teszi, hogy 2020-tól az új Nemak Jégcsarnokban a Titánok férfi első osztályú jégkorongcsapata szerepeljen, ezzel is lehetőséget és motivációt adva a saját nevelésű győri tehetségeknek arra, hogy saját városukban válhassanak első osztályú játékossá, illetve a sportszerető győri közönség számára elérhetővé válnak az Erste Liga mérkőzései Győrben.

Fotó: O. Jakócs Péter

Az új jégcsarnoknak már az első nemzetközi eseményét is lekötötték: 2021 januárjában itt rendezik meg Győr első téli sportvilágversenyét, az U18 Divízió 1/A női jégkorong-világbajnokságot a magyar válogatott részvételével.

Az új csarnok a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. közel 1,7 milliárd forintos társasági adó (TAO) támogatásával, a beruházás közel ötszázmilliós önerejéből a győri önkormányzat által biztosított 259 millió forinttal, valamint győri vállalatok és magánszemélyek önkéntes felajánlásával, széles körű társadalmi összefogás eredményeképpen készült el. A teljes beruházás összességében meghaladja a 2 milliárd 170 millió forintot.

Az új Nemak Jégcsarnokkal, a kisméretű gyakorló jégpályával, illetve a sátor fedésű műjégpályával és az abban található – Magyarországon egyedülálló – speciális jégkorongfejlesztő központtal Magyarország legnagyobb és legmodernebb jégcentruma jött létre Győrben. A csarnok első nyilvános eseménye vasárnap 16 órakor lesz, a Titánok jégkorongcsapata a DEAC együttesét fogadja.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #jégkorong |