Győr sportcsillagait ünnepelték

Pécskai István Ács Tamás
2023.01.23. 21:40

Az elmúlt esztendő legsikeresebb győri sportolóit díjazták a Széchenyi István Egyetem Koncerttermében, régi nevén a Zsinagógában. Az év sportcsillagai 2022-ben című eseményen hat kategóriában hirdettek győztest.

A nőknél Jakabos Zsuzsanna úszót, a férfiaknál Kopasz Bálint olimpiai bajnok kajakost választották az év győri sportolójának. A csapatsportágakban a Győri Audi ETO kézilabdaklubja nyert az ETO FC Győr női focigárdáját megelőzve.

Az est fénypontjaként „Győr Sportjáért Életműdíjjal” tüntették ki Pirk Jánost. A 76 esztendős edzőlegendának köszönhetően indult útjára a városban a súlyemelő sport 1974 szeptemberében. Folyamatosan járta az iskolákat, és bemutatókat tartott a fiataloknak, igyekezett minél szélesebb körben népszerűsíteni a súlyemelést. Tanítványai később az országos korosztályos bajnokságokon és a diákolimpiákon is szereztek érmeket. Elképesztő lendülettel és alázattal dolgozott a sportág fellendítéséért. Az életműdíjast dr. Dézsi Csaba András polgármester is méltatta.

„Pirk János a tornatanárom volt. Kiváló és jó tanító, aki megérdemli az életműdíjat. A hozzá hasonló tanároknak, akik embert faragtak belőlünk, köszönhetjük, hogy kitartók lettünk, fontos számunkra a fair play, tisztelni tudjuk az ellenfeleinket. Nem ellenségeket látunk bennünk, hanem küzdőpartnereket, akik közül gyakran a legjobb barátaink lesznek. A sport olyan értékeket közvetít, s ad át generációról generációra, amelyekkel példát lehet mutatni a fiataloknak” – mondta a polgármester.

A városvezető minden díjazottnak gratulált.

„Azért is jó polgármesternek lenni, mert az ember büszke lehet azokra az értékekre, amelyeket a város képvisel. Győr azért sikeres, mert a sport, a művészet, a kultúra, a közművelődés és az üzlet területén nagyon sok tehetséges ember él a városban” – jegyezte meg dr. Dézsi Csaba András.

A tavalyi esztendő legjobb sportolói:

Nők: 1. Jakabos Zsuzsanna (úszás, Győri Úszó SE), 2. Sass Edit (teke, Ipartechnika SE), 3. Czéllai-Vörös Zsófia (kajak, Graboplast Vízisport SE)

Férfiak: 1. Kopasz Bálint (kajak, Graboplast Vízisport SE), 2. Mészáros Krisztofer (torna, GYAC) és Szabó Szebasztián (úszás, Győri Úszó SE), 3. Szabó Bence (evezés, GYAC)

Csapatok: 1. Győri Audi ETO KC (női kézilabda), 2. ETO FC Győr (női labdarúgás), 3. UNI Győr-SZESE (női kosárlabda)

Egyéni sportágak csapatversenye: 1. Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia kajakpáros (Graboplast Vízisport SE), 2. Ipartechnika SE Győr tekecsapata, 3. Somogyi Electronic-GYAC, férfiteniszcsapata

Az év felfedezettje:

Lány: 1. Rédecsi Polett (kézilabda, Audi-ETO)

Fiú: 1. Molnár Botond (torna, GYAC)

Edzők: 1. Demeter Irén (kajak, Graboplast Vízisport SE), 2. Alföldi Zoltán (evezés, GYAC), 3. Szűcs Róbert (torna, GYAC)

Az alapítvány különdíjában részesült Ihász Veronika (darts, Győri DC) és Szvitacs Alexa (paraasztalitenisz, GYAC), míg a Magyar Sportújságírók Szövetsége által tavaly felajánlott különdíjat Görbicz Anita, az Audi-ETO KC elnöke most vette át, mivel tavaly betegség miatt hiányzott az ünnepségről.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka, Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #év sportolója | #gála | #Győr+ TV | #híradó |