GYAC-győzelmek a cambridge-i evezősök ellen

Pécskai István Ács Tamás
2023.01.10. 18:44

Egy hétig Győrben edzőtáboroznak a világhírű Cambridge-i Egyetem evezősei, akik kedd délután megmérkőztek a Győri Atlétikai Club versenyzőivel a Mosoni-Dunán. A győri fiatalok fiú és lánycsapata is bravúros teljesítményt nyújtott, s legyőzte az angolokat!

,,Nagyszerű volt a híres cambridge-i csapat ellen evezni. Őszintén szólva meglepődtem, hogy nyertünk. Nagyon sokat készültünk a megméretésre. Évek óta ezzel a csapattal készülünk. Egységesek vagyunk, sok időt töltünk együtt, ez a fő erősségünk” – magyarázta Barabás Márk, aki öt éve erősíti a GYAC evezős szakosztályát.

A cambridge-iek a vereség ellenére remekül érzik magukat Győrben.

,,Mindenki nagyon kedvesen fogadott bennünket. Még sohasem jártunk korábban Magyarországon, így nem tudtuk pontosan, mire számíthatunk. Nagyon pozitívak a tapasztalataink. Győr rendkívül szép város, ahova szeretnénk majd a jövőben is visszatérni” – nyilatkozta Alexander Holmes, a cambdridge-iek csapatkapitánya.

Galéria: Ács Tamás

Az Oxfordi Egyetem evezősei egyébként korábban már két alkalommal is edzőtáboroztak Győrben. Jó hírét vitték a városnak. Ennek következtében kerülhetett sor most a cambridge-i hallgatók Magyarországra érkezésére. Az angolok egyébként 45 tagú küldöttséggel jöttek Győrbe.

,,Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a cambridge-ieket Győrben láthatjuk vendégül. Mindez nemcsak a Győri Atlétikai Clubnak, hanem a Széchenyi István Egyetemnek és a városnak is nagyon pozitív. A fiataljaink örültek a lehetőségnek, nem mindennap versenyezhetnek és beszélgethetnek ennyire híres evezősökkel. Közel 20 ország 45 fiatal versenyzője érkezett Angliából, ami a kapcsolatépítés szempontjából is jövedelmező lehet a sportolóink számára” – árulta el Papp Oszkár, a Győri Atlétikai Club elnöke, az evezősszakosztály vezetője.

A cambridge-iek napi három edzést tartanak, de a sport mellett természetesen a városnézésre is szakítottak időt. Dr. Dézsi Csaba András polgármester a városházán köszöntötte őket. A fiatalok egy 12 perces rövidfilmet néztek meg angol nyelven Győrről, és egy hasonlóan rövid felvételt a Széchenyi István Egyetemről. Megtekintették a győri várat és a székesegyházat.

A cambridge-iek a Győrben tartózkodásukkal komolyan népszerűsítik a várost, hiszen az egyetemre nemcsak Angliából, hanem a világ minden tájáról érkeznek hallgatók.

Galéria: Ács Tamás

Az Oxfordi és a Cambridge-i egyetem evezős csapatai hagyományosan minden évben megmérkőznek egymással. Az első versenyt a két egyetem nyolcasai között 1829-ben rendezték, majd 1856 óta minden évben volt regatta, kivéve az első és a második világháború időszakát – bár nem hivatalos versenyeket ekkor is rendeztek –, és a 2020-as koronavírus-járványt. A női versenyt 1927-ben indították útjára, és 1964 óta minden évben hajóba ülnek a hölgyek is. Cambridge 85-ször, Oxford 81-szer nyert a férfiaknál, az 1877-es futam holtversenyt hozott. A nőknél Cambridge 45-ször, míg Oxford 30-szor győzött. 

Kapcsolódó témák: #Cambridge | #evezés | #galéria | #GYAC | #Győr+ TV | #híradó |