Női kosárlabda

Elképesztő kosárbravúr: elvettük a Sopron veretlenségét!

Fotó: Vig Norbert
Győr+
2022.01.08. 18:33

Veretlenül érkezett, viszont a statisztikában már egy vereséggel a neve mellett távozik Győrből a Sopron Basket női kosárlabda csapata.

Vérbeli, ízig-vérig rangadót játszottak szombaton kora este a győri Egyetemi Sportcsarnokban, ahol az UNI Győr-MÉLY ÚT női kosárlabda csapata a címvédő, és a bajnokságban eddig hibátlan mérleggel rendelkező Sopron Basket együttesét fogadta.

A győri lányok fantasztikus játékkal és küzdeni akarással legyőzték a papírforma alapján jóval esélyesebbnek tartott soproniakat, akiknek ez volt a szezonbeli első vereségük a bajnokságban.

Canada triplájával mi szereztünk vezetést, a Sopron első kosara bő két és fél perc után született meg: Williams volt eredményes. A folytatásban is jól játszottunk, így túl a negyed közepén 10–6 volt a javunkra. Mindkét oldalon voltak hibák, pontatlan dobások, emiatt Iványi Dalma kért először időt a 7. percben, 10–8-as vezetésünknél. Egy triplával a soproniak átvették a vezetést, de csak Dubei kosaráig, majd Dombai fülelt le egy átadást, végig is nyargalt vele, majd fiatal játékosunk beemelt egy triplát is (17–11). A szakasz végén négy ponttal vezettünk (19–15).

A második negyedet 5–0-val kezdte a Sopron, majd Razseva is betalált (21–20).Fej fej mellett haladt a két csapat, hol egyik, hol másik együttes vezetett. A 15. percben Oroszová hármasa, majd Weninger kosara után 28–25-nél időt kért Gáspár Dávid. Ez sem sokat segített együttesén, növelni tudtuk az előnyünket (31–26). Határ büntetőivel kapaszkodott a Sopron, de Dombai betörésből szerzett szép kosarat. A félidő hajrájában tudtuk növelni az előnyünket, két negyed után 37–28 volt a javunkra.

Canada indította a pontgyártást a második félidőben, tíz pont fölé növelve az előnyt (39–28). Brooks tripjával került megint tízen belülre a Sopron (44–35), mely Határ, majd újra Brooks kosarával öt pontra zárkózott. Iványi Dalma 46–41-nél időt is kért, mert láthatóan kicsit megtört a lendület, és a Sopron is mintha magasabb sebességfokozatra kapcsolt volna. January büntetőivel egy triplányira került tőlünk a Sopron, ebből Határ le is dolgozott két pontot (46–45), Williams találatával pedig a vezetést is megszerezte a Sopron (46–47). Canada nem hagyta, hogy sokáig örüljön a lelátó soproni része. Weninger kosár plusz büntetőjével megint lélegzetvételnyi előnyhöz jutottunk (51–47). A zárószakasz előtt Oroszovától jött egy tripla, a negyedet pedig Williams kosara zárta le, így 56–56 volt az állás.

Weninger szerezte az első kosarat a negyedben, amire Brooks felelt. Oroszová szerzett megint fontos hárompontost, négyre növelve ezzel az előnyünket (63–59). Jovanovictól is jött egy trojka, hogy megmaradjanak az izgalmak. Brooks is triplát dobott, öt perccel a vége előtt semmi nem dőlt el (65–65). Dubei révén maradt nálunk az előny. Megálltak a pontszerzésben a csapatok, Iványi Dalma három és fél perccel a vége előtt időt kért, ami után Mompremier szerzett közeli kosarat. Brooks triplája után megint csak egy pont volt közte, de Mompremier újra szép kosarat szerzett. Óriási volt az izgalom, egy perccel a vége előtt Williams kosár plusz büntetőjével ismét előnybe került a Sopron (72–73), de Canada találata után megint mi vezettünk minimális különbséggel. A Sopron nem tudott kosarat szerezni, két másodperccel a vége előtt pedig Canadát lefaultolták, a büntetőket bedobta az amerikai irányítónk. A maradék időben 

Iványi Dalma: – A célunk az volt, hogy jó meccset játsszunk, ez össze is jött, mert a csapat szinte maradéktalanul végrehajtotta a megbeszélteket védekezésben és támadásban is. Sok gonddal küzdöttünk idén, de folyamatos a fejlődés, ami ilyen bravúrban csúcsosodott most ki, de még messze a szezon vége.

Gáspár Dávid: – Ilyen meccsre számítottunk, tudtuk, hogy erős csapat a győri. Két tényezőben látom a vereség okát. Az egyik, hogy a lepattanózást elveszítettük, nekik negyvenhét, nekünk harminchárom labdát sikerült csak összeszedni. Eddig átlagban a magyar bajnokságban hatvan pont alatt kaptunk, most hetvenhatot. Persze dobhattunk volna többet, de a kosárlabda már csak ilyen, előfordul, hogy nem ülnek a dobások. Nincs tragédia, megyünk tovább, a céljaink nem változtak.

Sabina Oroszová: – Extra teljesítményt nyújtottunk, bíztunk abban, hogy meg tudjuk nehezíteni a soproniak dolgát. Mikor pedig láttuk, hogy van esélyünk, ezt megragadtuk, és nem remegtek meg a kezek sem. Büszke vagyok a csapatra, mindenki nagyot harcolt, küzdött, azt gondolom, megérdemelten győztük le Európa egyik legjobb csapatát.

Jelena Brooks: – Gratulálok a győrieknek, nagyon jól játszottak. Mi védekezésben, különösen lepattanózásban gyengébben teljesítettünk, ez volt az oka a vereségünknek. Pár órát még tudunk ezen egy kicsit gondolkodni, a tanulságokat levonni, de aztán megyünk tovább, hiszen folytatódik az Euroliga, és a bajnokságban sincs megállás.

UNI Győr-MÉLY ÚT – Sopron Basket 76-73 (19-15, 18-13, 19-28, 20-17)

Győr, 500 néző. V.: Papp P., Tőzsér, Csabai-Kaskötő.

UNI Győr: CANADA 18/3, Dombai 7/3, DUBEI 10, OROSZOVÁ 18/12, MOMPREMIER 10. Cs.: Ruff-Nagy D., Rozmán, Weninger 7, Varga Zs., Razseva 6. Edző: Iványi Dalma. 

Sopron: January 4, N. JOVANOVIC 15/6, Varga A., WILLIAMS 25/3, HATÁR 12. Cs.: Fegyverneky, BROOKS 17/9, Varga S., Sitku, Edző: Gáspár Dávid.

A mieinknél a frissen igazolt Jordin Canada, valamint a szlovák Szabina Oroszova egyformán 18 pontot dobott, míg a vendégek legeredményesebbje a 25 pontig jutó Gabrielle Lisa Williams volt.

Fotógaléria: Vig Norbert

Forrás: gyorikosar.hu

Arról, hogy a találkozó előtt Iványi Dalma, a győriek vezetőedzője miként látta az esélyeket, itt írtunk:

Kapcsolódó témák: #Győr | #női kosárlabda | #sport | #UNI-Győr MÉLY-ÚT |