Az evezősök krémje Győrben versenyez a hétvégén

Ficsór Dávid
2023.02.25. 14:23

A Magyar Evezős Szövetség, a Győri Atlétikai Club, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, valamint a Magyar Diáksport Szövetség 33. alkalommal rendezi meg a Magyar Evezős Ergométeres Nyílt Országos Bajnokságot, az Egyetemi, Evezős Ergométeres Országos Bajnokságot és ehhez kapcsolódva az Evezős Ergométer MEFOB-ot és az Evezős Ergométeres Diákolimpiát.

Az eseménynek – melyre több mint 1200 nevezés érkezett – Győr ad otthont immár 10. alkalommal. „Az elmúlt két évben a covid miatt online csináltuk a versenyeket, ez a rendezvény nem volt megtartva ilyen formában. Nagyon örülünk, hogy ezek után visszakaptuk a bizalmat, és megrendezhettük ezt a versenyt” – mondta Papp Oszkár, a GYAC elnöke, aki hozzátette, a Győri Atlétikai Club több mint 120 versenyzővel képviselteti magát a megmérettetésen.

Papp Oszkár

Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke a Győr+ Médiának elmondta, folytatódott a hagyomány, és ismét remek házigazdának bizonyul a GYAC. A szakember kiemelte, összesen több mint 1200 nevezés érkezett a versenyre és óriási előrelépés történt az egyetemi versenyszámokban: tavaly összesen 60 nevezés érkezett, idén viszont rekordlétszámú 156 induló jött a versenyre. A Diákolimpia mezőnye is megduzzadt, míg tavaly 321 fő nevezett, idén már 424-en húzzák le a versenytávot.

Cseh Ottó

Simon Róbert Balázs is rendszeresen ellátogat az eseményre, s ha teheti, ő maga is húz néhányat. „Nagyon jó közössé építőnek tartom a rendezvényt. Sokan nem tudják, de a GYAC-ban jómagam is ergométeres versenyző vagyok, hetente legalább két alkalommal járok edzőterembe, ahol rendszerint az evezés is az edzésem része” – mondta az országgyűlési képviselő. A program részeként elmaradhatatlan a VIP-futam, ahol egykori olimpiai és világbajnok sportolók méretik meg magukat.

Simon Róbert Balázs

Emellett egy másik érdekes „versenyszámot” is rendeztek szombaton: 175 éves a Magyar Honvédség, ezért a győri Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred vezetői és néhány honvéd 175 km-t teljesített a nap során.

Galéria: Vig Norbert

A férfiak normálsúlyú versenyében címvédés történt, ugyanis a januárban ergométeren Európa-bajnok Szabó Márton legyőzte a riói és tokiói olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúzt. Mindkettejük felkészülését sérülés hátráltatta, ezért a szereplésük kérdéses volt. Szabó a hét elején kisebb lábsérülést, míg Pétervári-Molnár a múlt héten kedden kerékpáros balesetet szenvedett.    A könnyűsúlyúaknál a szintén Eb-címmel rendelkező Furkó Kálmán diadalmaskodott, ezzel felülmúlta a címvédő Galambos Pétert, aki ugyan betegséggel küszködött, de így is részt vett az ob-n.

Szombaton felnőtt, korosztályos, egyetemi és Masters versenyek zajlottak, míg vasárnap a diákolimpiai, valamint amatőr versenyszámokra kerül sor.

Férfi számok:
normálsúlyú (10 induló): Szabó Márton (MTK Budapest) 5:50.90 perc
könnyűsúlyú (7): Furkó Kálmán (Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.) 6:21:10
Női számok:
normálsúlyú (3): Preil Vivien (Budapest Evezős Egyesület) 7:05.10
könnyűsúlyú (3): Abid Syham (Ferencvárosi Evezős Club) 7:17.90

Kapcsolódó témák: #ergométer | #GYAC | #Győr+ TV | #híradó | #Olimpiai Sportpark | #osp |