„Legalább három hét felkészülési dő kell majd a bajnokság újraindításához"

Alig várjuk, hogy újra pályára léphessünk!

Fotó: gyirmotfc.hu/Lunapix
Szigeti Sándor
2020.04.22. 12:01

Egy december óta tartó nyeretlenségi sorozattal és harmincnyolc ponttal az NB II-es tabella hetedik helyén állt a Gyirmót FC Győr, amikor március 16-án az MLSZ bejelentette a bajnokság felfüggesztését. Na, de mi történt azóta a csapattal, és várható-e huszáros hajrá? Egyáltalán hogyan képzelhető el a bajnokság folytatása? Csertői Auréllal, a Gyirmót FC Győr vezetőedzőjével beszélgettünk.

Vártuk a bejelentést, várható volt, hogy meg fog történni. Láttuk a szomszédos országokban, mi zajlik, egyértelmű volt, hogy mi sem kerülhetjük el a sorsunk. Azt hiszem, a bajnokság felfüggesztése szükségszerű és egyben jó döntés volt – kezdi a beszélgetést a korábbi magyar bajnok labdarúgó és tizenegyszeres válogatott játékos.

„Március 16-a után egyénre szabott edzésprogramot állítottunk össze minden játékosunknak. Hetente kapják meg a feladatokat, önállóan dolgoznak. Más jellegű munka ez, mint a korábbi. Nagyobb hangsúlyt kap benne az erőnlét, hiányzik belőle az egymás elleni játék, és kevesebb benne a dinamika. Összességében a szinten tartáshoz elég.”

A leállás mindenkit nagyon megvisel, köztük a sportolókat is, akiknek napi munkája az intenzív mozgás. A motivációval viszont továbbra sincs baj! Csertői Aurél szerint játékosai profi futballisták, akik ilyen helyzetben is tudják, mi a dolguk. A bajnokság folytatása azonban még ezzel együtt sem ígérkezik egyszerűnek:

Fotó: gyirmotfc.hu

„Már több mint egy hónapja tart a mostani állapot, és egyelőre senki sem tudja, mikor lesz vége. Az MLSZ tegnapi elnökségi ülése után is teljes a bizonytalanság.

A sportszakmai szempontok mindenképpen azt diktálnák, hogy a csapatok kapjanak felkészülési időt a bajnokság újraindítása előtt. Ehhez minimum három hétre volna szükség, az volna az ideális. Különösen úgy, hogy erőltetett menet vár mindenkire: hétközi fordulókkal, szerdai és szombati mérkőzésekkel, hiszen augusztus elején már kezdődne az új szezon. Addigra pedig másképp nem lehet befejezni a mostanit.”

A bajnokság felfüggesztése előtt egy hosszú, december óta tartó nyeretlenségi sorozat sújtotta a csapatot, amikor is a harmadik helyről a hetedik helyre csúszott vissza a tabellán.

„Számunkra is csalódás volt ez a szereplés, ez nem is kérdés. Tudjuk, hogy ennél jobbak vagyunk. Ha csak egy közepes teljesítményt nyújtunk a tavaszi szezon elején, most a harmadik-negyedik helyről várhatnánk a folytatást. Tény, hogy a felfüggesztéskor nem voltunk jó passzban, de a bajnokság elhalasztásával egyik csapat sem nyert, így mi sem.”

Fotó: gyirmotfc.hu/Lunapix

Csertői Aurél azt mondja, a realitás valahol a bajnoki cím és a mostani hetedik hely között van.

– Nekünk továbbra is az a feladatunk, hogy olyan munkát végezzünk, ami előre viszi a csapatot, ezért fogunk dolgozni. A játékosokban meg van a tudás és a küzdeni akarás, mindannyiunknak nagyon hiányoznak a meccsek és az adrenalin, alig várjuk, hogy ismét pályára léphessünk. Készülünk, közben figyeljük a híreket, és csak remélni tudjuk, hogy hamarosan tisztul a kép.

Ha a bajnokság az eredeti kiírás szerint folytatódik, akkor tíz forduló vár még a csapatokra az NB II-ben, a Gyirmót pedig a Békéscsaba vendégeként lép majd először pályára.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Gyirmót FC | #koronavírus | #labdarúgás |