A sportoló győri ászokat ünnepelték

Pécskai István Fotó: MekliZ Fotó
2024.02.02. 09:03

A városi önkormányzattal karöltve 25. alkalommal rendezett gálaestet a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány kuratóriuma. 2023 legjobb győri sportolóit díjazták a Széchenyi-egyetem koncerttermében tartott eseményen, ahol két kajak-kenus legenda, a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és a hússzoros vb-győztes Csay Renáta, illetve az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes kézilabdaikon, Görbicz Anita is díjátadóként vett részt. Az estet fővédnökként dr. Dézsi Csaba András polgármester nyitotta meg.

,,Amikor átvettem a város vezetését, azt a célt tűztem ki magam elé, hogy Győr legyen az a hely, ahol a legtöbben sportolnak. Fontos, hogy minél több embert vonjunk be a sport területére, s segítsük többek közt a parasportolókat is. Hogy a sportolás népszerű legyen, abban nagy szerepük lehet a legendáknak, akik a mai gálára eljöttek, hiszen példaképek a fiatalok számára, sportolásra ösztönzik őket. Győrben fantasztikus és rendkívül eredményes sportegyesületek vannak, büszkék lehetünk rájuk” – mondta dr. Dézsi Csaba András.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is elfogadta a szervezők, élükön Pálfalvi Gábor kuratórium elnök meghívását.

,,A magyar olimpiai mozgalom számára rendkívül fontos város Győr. A város kiváló sportolókat nevelt és nevel ki, és remek rendezvényeknek ad és adott otthont, említhetjük a 2017-es ifjúsági olimpiát, amely óriási sikert aratott. A hagyományőrzés rendkívül fontos, ezzel kapcsolatban is példaértékű, ahogy Győr megbecsüli a  bajnokait” – fogalmazott Gyulay Zsolt.

Az év női sportolója Estelle Nze Minko lett, aki a Győri Audi ETO-val bajnokságot nyert, a francia kézilabda-válogatott színeiben pedig vb-aranyérmet ünnepelhetett. Másodikként a GYAC Egyesült Államokban élő tornásza, Bácskay Csenge zárt, aki kvalifikálta magát a párizsi olimpiára. A harmadik pedig Czéllai Vörös Zsófia, a Vízisport SE Győr maratoni kajakozója lett.

A férfiaknál klubtársa, a világ- és olimpiai bajnok Kopasz Bálint diadalmaskodott, másodikként az olimpiai résztvevő tornász, Mészáros Krisztofer végzett, míg Szabó Szebasztián úszó lett a harmadik.

Az év csapatának a bajnok és BL-bronzérmes Audi ETO KC-t választották, amely a SERCO UNI Győr kosárlabda-együttesét és az ETO FC női focigárdáját előzte meg a rangsorban.

Az egyéni sportágak csapatversenyében a Boros Adrián, Kolozsvári Brúnó maratoni kajakozó páros diadalmaskodott, mögöttük a GYAC női nyolcas evezős hajós egysége és az Ipartechnika SE női tekecsapata végzett.

Az év felfedezettje két ifjúsági Európa-bajnok kajakos lett, Gombás Aliz és Tamás Gergő kapta az elismerést.

Az év edzője Kopaszné Demeter Irén lett, Szűcs Róbert a második, Cziczás László a harmadik helyet szerezte meg.

Az év utánpótlás-trénerének Tamás Gábort választották, és életműdíjban részesült Horváth Ernő, a Gyirmót fociklubjának elnöke, illetve Horváth Ferenc társtulajdonos. Priskin Tamás labdarúgót pedig különdíjjal tüntették ki.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Pécskai István

Kapcsolódó témák: #díj | #elismerés | #gála | #híradó | #sportcsillagok |