Hirdetés

Üzempróbán a Széchenyi Jégtörő

Fotó: Kárpát Zsolt
Kárpát Zsolt
2022.01.06. 13:38

Ellenőrizték Magyarország legnagyobb jégtörőjének műszaki állapotát csütörtökön délelőtt Gönyűnél. A Széchenyi Jégtörőt az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság üzemelteti és december 15-e és március elseje között gondoskodik arról, hogy a hajó ellássa a jég elleni védekezés feladatait.

Hirdetés

Gönyűnél futott ki a Széchenyi Jégtörő. Az ország legnagyobb ilyen típusú hajója a kötelező műszaki ellenőrzésen esett át.

„Ahogy az autókat, a hajókat is le kell műszakiztatni, általában 3 évenként. A hatósági szakemberei a parton kezdték a szemlét. Ellenőrizték a hajtógépeket, a tengelyrendszert, átvizsgálták a fedélzeti gépeket. Ezután a nyílt vízen folytatódott a tesztelés és különböző sebességek mellet nézték meg a hajó manőverezési képességét.” – mondta Kötél Pál az Északi Dunántúli Vízügyi Igazgatósági hajózásért felelős munkatársa.

A hajót egy 3000 lőerős motor mozgatja, óránként 250 litert üzemanyagot fogyaszt. Az eddigi bevetéseken mindig eredményesen teljesített a Széchenyi Jégtörő, legutóbb 5 éve 2017-ben Szerbiában nyújtott segítséget. A csütörtök délelőtti teszt során, a hajó jégtörő-képességét is ellenőrizték. Kötél Pál arról is beszélt, hogy többféle fegyvere van a hajónak a jég ellen, az egyik leghatékonyabb berendezés az úgynevezett iker döngölő.

”Ez tulajdonképpen két nagy lendkerék, amely megtudja mozgatni a jégtörőt a saját hossztengelye körül. Így a 420 tonnás hajó saját tömegével zúzza össze a jeget. Szintén különleges a jármű orrkialakítása, ennek köszönhetően fel tud futni a jégre.”

Az egy órás próbaúton kiderült, a Széchenyi Jégtörő műszaki állapota és jégtörő képessége mindenben megfelelt az előírásoknak.

Fotó: Kárpát Zsolt

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #galéria | #Gönyű | #hajózás | #híradó |
Hirdetés