Tizenegy bevándorlót szállított

Győr+ Fotó: police.hu
2022.12.29. 19:07

A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök befejezték a 29 éves lengyel férfi ellen indított ügy vizsgálatát, aki személygépkocsijával 11 illegális bevándorlót akart Ausztria területére fuvarozni.

Hirdetés

A rendőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Szegedi Osztály munkatársainak jelzése alapján – Hegyeshalom belterületén, a Kossuth Lajos utcában állítottak meg egy lengyel honosságú gépjárművet 2022. október 20-án 1 óra 47 perckor. Az autóban a 29 éves sofőrön kívül további tizenegy, magukat afgán, illetve szír állampolgárnak valló férfi utazott. A külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a járművezetőt elfogták és a migránsokkal együtt a Soproni Rendőrkapitányságra előállították.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében az egyenruhások visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A gépkocsi vezetőjével szemben a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett elkövetése miatt büntetőeljárást indított, őt őrizetbe vették, majd 2022. október 20-án előterjesztést tettek a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség felé letartóztatásának indítványozására.

A nyomozók az ügyben a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és a büntetőeljárás iratait a napokban vádemelési javaslattal küldték meg a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: police.hu

Hirdetés