Ingatlanpiac

Mennyiért lehet lakást bérelni vármegyénkben?

Győr+ | Illusztráció: Pixabay
2023.03.06. 09:02

Irányt váltott az országos albérletpiac januárban, havi szinten ugyanis emelkedtek a lakbérek a decemberi csökkenést követően a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Az elemzésből kiderül, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében és a környékén hogyan alakultak rövid és hosszabb távon a bérleti díjak, valamint az is, hogy a vármegye legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező településein mennyi jelenleg az átlagos lakbér.

Változott a helyzet

“Fordulat történt az országos albérletpiacon idén januárban. Havi összevetésben az átlagos bérleti díjak országos szinten 1,7 százalékkal nőttek, míg november és december között csökkentek. A januári drágulás köszönhető részben annak, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része bérlőként megjelent a piacon. Ugyancsak többletkeresletet jelentett az albérletpiacon, hogy sokan, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, bérelt lakásba költöztek” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette, hogy idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

A lakbérindex szerint éves szinten a lakbérek 20 százalékkal nőttek. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől. 

A hosszú távú adatokból látható, hogy a Győr-Moson-Sopron vármegyét magában foglaló nyugat-dunántúli régióban egy év alatt 20 százalékkal, 2015-höz képest pedig 56,3 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek. 

Mennyiért kínálják a kiadó lakásokat a vármegyében?

Az elemzés konkrét adatokon keresztül mutatja be a vármegye jelenlegi – február végi – albérletpiaci helyzetét. A teljes kínálatban közel 300 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 47 százalékos csökkenésnek felel meg. A vármegyére jellemző átlagos bérleti díj 140 ezer forintot tett ki. 

A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a vármegyeszékhelyen átlagban 150 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok. Emellett Sopronban 145 ezer forint, Mosonmagyaróváron 135 ezer forint, Fertőrákoson pedig 140 ezer forint volt ugyanez. 

Forrás: ingatlan.com

Kapcsolódó témák: #albérlet | #ingatlanpiac |