Ma is élteti a valétálás hagyományát a SZE mosonmagyaróvári kara

Fotó: Vitéz Marcell
Győr+
2022.10.06. 11:31

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán idén októberben is átélhetik az évszázados múltra visszatekintő, mára már a Győr-Moson-Sopron megyei értéktár részét képező valétálást. Az október 15-i esemény apropójából az egyik leglátványosabb gazdászhagyományt elevenítjük fel.

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar (AKMK) nevében hordozza a megújulást, amely a jövőképesség jegyében a versenyképes, minőségi oktatásra helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor építkezik a múlt hagyományaiból is.

Jogelődje, az 1818-ban alapított Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézet Európa első, folyamatosan működő agrár-felsőoktatási intézménye volt, mely máig élő, gazdag hagyományokkal rendelkezik. E tradíciók egyaránt érintik a hallgatók intézményen belüli életének állomásait, illetve a társasági életet is.

Faültetés az AKMK parkjában

A Mosonvármegye című lap 1929. június 12-i tudósításában jelent meg az alábbi cikk, melynek rövidített kivonata így szólt: „Népesek voltak kedden este az utcák. Hatalmas emberraj szállta meg az útvonalakat, ahol a ballagó gazdászok elvonultak. Fél kilenc után néhány perccel indult el az akadémiáról a ballagók menete. Elöl négyökrös szekéren hat bájos magyar ruhás leány ült, mellettük a kocsin díszmagyarba öltözött gazdászok, kíséretükben fáklyát vivő magyar legények. (…) Ballagás után kivilágos virradatig táncolt az ifjúság a parki vendéglőben.

A hagyomány szerint a valétálás/ballagás alkalmával a kar végzős hallgatói elbúcsúznak tanulmányaik helyszíneitől, az alma matertől és az őket befogadó Mosonmagyaróvártól, aholemlékfát is ültetnek.

A végzősök a „lovas fogatos” felvonulás alatt bejárják a gyakorlati képzéseik helyszíneit: a Lajta–Hanság központot, valamint a kar tangazdaságát.

Ballagók a Lucsony utcában

A fogatos felvonulást követően a valétálók a kampusz területén búcsúznak a Széchenyi István Egyetemtől, majd felkötik ballagó szalagjukat a kari zászlóra, és fáklyás kísérettel, lovas bandérium felvezetésével a városházáig énekléssel vonulva búcsúznak Mosonmagyaróvártól. A városháza erkélyén a valétáló évfolyam képviselője és a mindenkori polgármester búcsúbeszédet mond. Az ünnepség a vár udvarában a Silenzióval és a gazdász himnusz eléneklésével ér véget.

A helyi látványosságnak számító fogatos felvonulás ebben az évben sem marad el az AKMK-n. Ennek időpontja és útvonala: 2022. október 15., 14:00 – 17:00; Vár tér, Cserháti Sándor u. – Deák tér – Fő út – Szent István király út – Gabonarakpart – Magtár u. – Aranyossziget u. – Mosonyi Mihály u. – Károly u. – Malomszer u. – Cserháti Sándor u. – Fő út, Pozsonyi út – Feketeerdei út – Újhelyi Imre u. – Várallyai György u. – Cserháti Sándor u. – Vár tér.

Fáklyás felvonulás – búcsú a várostól a polgármesteri hivatal erkélyéről

A fáklyás felvonulás idejére a Fő utat lezárják a Városkapu tér és a Bástya utca csatlakozási pontjai között. A fáklyás felvonulás időpontja és útvonala: 2022. október 15., 19:00 – 20:30 között; Vár tér, Cserháti Sándor u., Deák tér, Magyar u., Fő út, Polgármesteri Hivatal (Városháza), Várudvar.