Hirdetés
Kertészkedés

Iskolások ültettek a csanaki közösségi kertben

Fotó: Németh Boglárka
Németh Boglárka
2022.05.03. 13:57

Ez a második év, hogy a ménfőcsanaki közösségi kert megtelik élettel, na meg friss, zamatos zöldségekkel és gyümölcsökkel. A Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület ötlete alapján a Málna utca végében bárki művelheti saját parcelláját. A kiskertbe azonban nem csak a tulajdonosok látogathatnak el, kedden a Kölcsey iskola ötödikeseit fogadták, akik kertet gondoztak, fűszereket ültettek és játékos feladatok során ismerhették meg, miért fontos, hogy hazai zöldségeket és gyümölcsöket vásároljunk és fogyasszunk.

Hirdetés

Az általános iskolások már korábban, a Föld napján érkeztek volna a Málnakert Közösségi Kertbe, de az időjárás közbeszólt. Nem bánták, hiszen ma közel 20 fokban, verőfényes napsütésben kertészkedhettek. Miután a parcella szélén lenyírták a füvet, fűszernövényeket, többek között kaprot is ültettek, majd a legizgalmasabb rész, a játék következett.

Igazi és játék zöldségeket rejtett el a kert különböző pontjain számukra Koncz Nóra és Sándorovszky Brigitta. Az iskolásoknak ezeket kellett megtalálni, felismerni, majd az asztalnál összeszámolták hány kilométert utaztak a zöldségek és hány permetszerrel kezelték őket. A játékkal a helyi és biotermesztés fontosságára hívták fel a figyelmet a szervezők, azaz a kert megálmodói.

Hirdetés

Koncz Nóra szerint a gyermekek nagyon nyitottak. “Nagyon érdeklődőek és ezzel nem nagyon találkoznak máshol, ez a tananyagban nincs benne, otthon csak oda kerül az asztalra az étel, nem gondolunk bele mi felnőttek sem, hogy ez honnét jött, mennyit utazott és milyen vegyszerrel kezelik. Ezzel nem csak az a probléma, hogy mi megesszük a vegyszereket, hiszen elvileg lemossuk, meg van ennek egy lebomlási ideje, amit betartanak a gazdák, hanem a kiszórt vegyszerekkel a környezetet, a kert körüli természetes élővilágot is elpusztítjuk. Azért fontos a biotermesztés, hogy az élővilág sokszínűségét megőrizzük” – hangsúlyozta Koncz Nóra, a “zöld” egyesület elnöke. 

A gyermekek szaladgáltak, jól érezték magukat. Nagy Frida 5.a osztályos diák szerint nagyon jó ötlet a közösségi kert. “Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés illetve rengeteg lehetőség van, amit ki tudunk próbálni. Én is szoktam otthon kertészkedni, nagyon jónak tartom ezt, hiszen rengeteg olyan zöldség és gyümölcs van, amit el lehet ültetni és lehet otthon próbálkozni velük.”

Gojdár Laurent is nagyon élvezte a mai programot. “Szerintem egész jó ez a kis kert, találtam igazi hagymát is, fontos, hogy megtanuljuk hogyan kell elültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket, mivel ezzel spórolni is tudunk, valamit nem kell mindig elmenni a boltba sem.”

Frida és Laurent

A közösségi kert megálmodói tehát nem csak azoknak biztosítanak lehetőséget, akik kertet szeretnének művelni, hanem azoknak is, akik érdeklődnek a kertészkedés iránt, ennek kapcsán pedig továbbra is szívesen látják az iskolás csoportokat.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #kertészkedés | #Ménfőcsanak |
likeold
a fb oldalunkat