Hirdetés
Fejlesztés

Hatvannégy milliárdra pályázhatnak a megyei települések

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2021.11.05. 12:29

Hatvannégy (64,3) milliárd forint TOP Plusz keretösszegre pályázhatnak a Győr-Moson-Sopron megyei települések a 2021-2027-es időszakban. Ezt jelentette be Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke azon az információs napon, melyet pénteken Győrújbaráton tartottak a Területfejlesztési Operatív Program Plusz keretében megjelenő pályázatokról. A rendezvényre a megye 180 településének vezetőit hívták meg, hiszen fontos információkhoz juthattak a hamarosan induló lehetőségekről.

Hirdetés

„Elindul a TOP Plusz pályázati rendszer, ami rendkívüli esélyeket fog teremteni a megyében lévő településeknek arra, hogy különböző fejlesztéseket valósítsanak meg. A Modern Városok Program, a Magyar Falu Program, a kormányzati támogatások és a TOP Plusz pályázatok olyan lehetőségeket kínálnak számukra, melyekre még soha nem volt példa. Ebben pedig a megyei önkormányzat segíti majd őket” –hangsúlyozta Németh Zoltán.

Németh Zoltán. Fotó: Ficsór Dávid

A közgyűlés elnöke az előzetes igények felmérése alapján elmondta, melyek a legnépszerűbb területei a fejlesztéseknek. „Nagy igény mutatkozik a települések részéről, hogy infrastrukturális beruházásokat hajtsanak végre. Az előző időszakban rengeteg bölcsődét építettünk, most pedig az óvodákon lesz majd a sor. Iskolafelújításokat, energetikai fejlesztéseket is egyre többen szeretnének. Emellett a csapadékvíz elvezető rendszerek korszerűsítése is nagyon fontos feladat. Abban is biztosak vagyunk, hogy az orvosi rendelők felújítása és az utak építése is népszerű lesz a következő időszakban” – emelte ki az elnök.

Hirdetés

A rendezvényen részt vett Oláh Gábor versenyképességért és területi tervezésért felelős  helyettes államtitkár is, aki többek között arról beszélt, hogy a pályázatok támogatási szerződéssé formálását az utóbbi évek tapasztalatai alapján, egy új rendszerrel felgyorsítják, így ami az elmúlt időszakban, akár több hónapot, vagy évet vett igénybe – pályázatértékelés, szerződéskötés – azt az új rendszerrel jelentősen, vagyis három hónapra le tudják rövidíteni.

Oláh Gábor. Fotó: Ficsór Dávid

100%-os előfinanszírozással a teljes összeg a település kincstári számláján rendelkezésre fog állni. December 6-tól lesznek beadhatók első körben a pályázatok, egészen január közepéig.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

likeold
a fb oldalunkat