Fülesgolyó-világbajnok lett a főtörzszászlós

Győr+ Fotó: police.hu
2024.07.04. 07:00

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat kutyás csoportjának parancsnoka, Tremmel Nándor főtörzszászlós a június elején Lengyelországban rendezett kettlebell-világbajnokságon az 50–59 évesek korosztályában – 31 ország több mint 500 versenyzője között – világbajnok lett. De mi az a kettlebell?

Mindenekelőtt néhány szó Tremmel Nándorról. Sopronban nőtt fel egy tekepálya szomszédságában. Ezen a tekepályán gurították a golyót a szolgálaton kívüli határőrök és rendőrök, akik gyakorta dicsérték a német juhászát sétáltató Tremmel Nándor kutyáját, mondván: éppen ilyen szép, fegyelmezett és egészséges szolgálati állatokra volna szüksége az említett testületeknek. Talán ezek a megjegyzések piszkálták fel a fantáziáját, de tény: egyenruhás lett és kutyavezető. Kutyavezető volt sorkatonaként, majd hivatásos határőrként, ma pedig a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat kutyás csoportjának parancsnoka. Nem mellesleg: kettlebell-világbajnok.

De mi is az a kettlebell?

Nos, a kettlebell hivatalosan Oroszországból származó, rögzített fogantyúval ellátott, lapos talpú vasgolyó. Először egy mezőgazdasági súlymérő eszköz 16 kilós ellensúlya volt, és az ezeket emelgető munkások igen tetszetős izmokra tettek szert. Kiderült tehát, hogy a füles súlygolyó egyéb területeken is előnyös lehet. Használni kezdték a cirkuszi erőművészek, de az orosz rendőrség, a hadsereg és a különleges erők is az állóképesség, az erőnlét és a robbanékonyság fokozására, gerincgyógyításra. Ma már szerte a világon emelgetik, lengetik a különféle egyenruhás alakulatok tagjai, miként a sportolók is, lévén ez az egyszerű eszköz számos izomcsoportot megmozgat. Ami azonban még ennél is meglepőbb: szerte a világon kettlebellversenyeket is rendeznek.

Ahogy a kettlebellt tréfásan említeni szokták: ágyúgolyó füllel. Súlya a hagyományok okán 4 kilogrammonként emelkedik. Látszólag a használata sem bonyolult, hiszen főként két dolgot lehet csinálni vele, fej fölé kell szakítani, lökni, valamint különböző irányokba lendíteni. Nos Tremmel Nándor, a Főnix Funkcionális Sportegyesület tagja is éppen ezeket teszi vele, ám nem pusztán hobbiból. Komoly versenyeken indul, június elején éppen a Lengyelországban rendezett kettlebell-világbajnokságon az 50–59 évesek között lett világbajnok! A versenygyakorlatok kicsit a súlyemelőkéhez hasonlítanak: a kettlebellt vagy egy lendülettel kell a fej fölé szakítani, lökni, vagy felvenni egy kiinduló pozícióba, és onnan kilökni. A gyakorlat végén mozdulatlan testtel kell megtartani. Aztán már csak 30 percen keresztül kell ismételgetni ugyanezt. Ugyanazzal a kézzel, illetve felváltva jobb és bal kézzel, tetszőleges elosztásban. Az amatőröknek 24, a profiknak 32 kilós golyóval, ahányszor csak tudja a versenyző… Tremmel Nándor a világbajnokságon 488-szor tudta! Azaz 15,6 tonnát emelt a feje fölé.

Ebben a sportágban nem ismeretlen számára a siker: tavaly Európa-bajnok lett, azt megelőzően a világbajnokságon ezüstérmet szerzett, nyert aztán számos egyéb versenyt, természetesen magyar bajnokságot. És, hogy miként csöppen bele valaki a kettlebellversenyzésbe? Hősünk a koronavírus-járvány időszakában szervezett internetes megmérettetésen kezdte, ahol a versenyzők a 30 perces gyakorlataikról filmet küldtek a versenybíróságnak, melynek tagjai a videók alapján bírálták el a teljesítményeket. Aztán a járvány elmúltával edzőjével, Németh Katalinnal, amúgy ugyancsak kettlebell-világbajnokkal immár célirányosan készült a versenyekre, világbajnokságokra. Hogy nem eredménytelenül, azt a most szerzett cím is mutatja. Ma már több mint 180 instruktor irányítása mellett több ezren kettlebelleznek Magyarországon. Azt mondják, hamar meg lehet kedvelni ezt a sportágat. Aki egyszer fülön csípte a vasgolyót, az többé el sem engedi.

Forrás: police.hu/Trencsényi Zoltán

Kapcsolódó témák: #kettlebell | #kutyás csoport | #rendőrség | #világbajnok |