Értéket teremtenek a jövőért: díszközgyűlés és díjeső a vármegyén

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2023.08.17. 19:55

Augusztus 20-hoz közeledve csütörtökön tartották Győr-Moson-Sopron Vármegye Díszközgyűlését, először új helyszínen, a napokban elkészült, a Mosoni-Dunán partján fekvő rendezvényközpontban. Az ünnepi eseményen azok munkáját díjazták, akik tevékenységükkel szolgálták a vármegyét, és ezáltal az itt élők érdekeit.

A vármegye értékeit bemutató filmmel indult a díszközgyűlés, mely prezentálta a népszokásainkat, az épített, természeti és kulturális kincseinket. A rövid filmet követően Németh Zoltán szólt a megjelentekhez.

„A történelmünket, múltunkat annak megfelelően nézzük ahogy volt. Tennünk kell azért, hogy megőrizzünk gyerekeink számára egy olyan Európát mely a keresztény kultúrkörre épül. A nemzet, a kereszténység, valamint a család értékeit ma sokan megkérdőjelezik, de mi tudjuk, hogy ezek jelentik a jövőnk alapját. Az augusztus 20-i ünnepen hálásan gondolunk azokra, akik hozzájárultak nemzetünk szabadságához, jövőnk fényéhez. De előre is kell tekintenünk és felkészülnünk a jövő kihívásaira. A magyar nép összefogással mindent legyőzhet. Most különösen jelentős, hogy az értékeket és a jó példákat kiemeljük, ezért is fontosak az ünnepek és ezért is örülök, hogy vármegyénkben nagyon sok olyan ember él, akinek fontos az értékünk” – fogalmazott Németh Zoltán.

Az elnöki köszöntő után oklevéllel díjazták a rendezvényközpont tervezőinek és kivitelezőinek munkáját, majd Kozma Imre atya, irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke szólt a megjelentekhez.

„Nagyon köszönöm, hogy meghívást kaptam, különösen azért, mert Győrzámolyon nőttem fel, és mindig azt gondoltam, hogy az a boldogság szigete. Hálával tartozunk Szent István királynak, hogy létrehozott egy államot, ahol összekapcsolta a kereszténységet és a nemzettudatot. Ma is ragaszkodunk keresztény gyökereinkhez. Legalapvetőbb vonása Szent István királynak maga a hit volt, de átérezte királyi mivoltát, s közben megmaradt emberi mivolta is” – méltatta államalapítónkat az atya a rendezvényen.

Az ünnepségen ezt követően kezdetét vette a díjak átadása. A Győr-Moson-Sopron Vármegye Díszpolgára Kék Szalag Kitüntető Címet Zsódi Viktor, a Piarista Rend Magyar Tartományának tartományfőnöke kapta.

„A mai ünnepség arról szól, hogy mi magunk kiket tartunk fontosnak, hogy hogyan követjük Szent István örökségét. Köszönöm, hogy itt a vármegyénkben érzékelhető ez az örökség. Fontos, hogy közösségben legyünk mert mi egymásnak vagyunk a szegényei és a gazdagjai. Egyszer mi tudunk segíteni, máskor pedig rajtunk tudnak segíteni. Észre kell vennünk, hogy tudjuk gazdagítani vármegyénket. Köszönöm a kitüntető címet, amit nem csak én kapok, hanem az elődeim és a rendtársaim is” – fogalmazott a főtisztelendő.

A vármegyei kitüntető díjakat olyan személyeknek ítélte oda a közgyűlés, akik a területfejlesztés és hagyományőrzés, vagy éppen a sport, a fegyveres és rendvédelmi területen értek el sikereket munkájukban, szolgálva így a köz érdekeit.

Gróf Széchényi Ferenc-díjat vehetett át Kertész József az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nyugállományú szakaszmérnöke.

A Dr. Kovács Pál-díjat Tóth Ildikó, kékfestő népi iparművész kapta.

A Bauer Rudolf-díjat 2023-ban Gyurka Jánosnak, a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club vezetőedzőjének adományozta a közgyűlés.

A Dr. Petz Aladár-díjat dr. Vasas István, a Kardirex Egészségügyi Központ Győr Kft. ügyvezetője vehette át az eseményen.

A Dr. Csizmadia Andor-díjat Könczöl Ferencnek, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred korábbi ezredparancsnokának ítélték oda.

Az ünnepi díszközgyűlés a Győri Filharmonikus Zenekar tagjainak előadásával zárult.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid