Hirdetés

Emlékmenet Radnóti Miklós tiszteletére

Radnóti_emlékmű_02
Kárpát Zsolt
2021.09.17. 15:47

Radnóti Miklós, a túlságosan fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költőóriás előtt tisztelegtek pénteken Győrben. A Radnóti emléke, életműve és tragikus sorsa előtt tisztelgők kora délután a Kazinczy Ferenc Gimnázium előtt gyűltek össze, ahol beszédekkel és rövid műsorral idézték fel a költő páratlan munkásságát. Ezt követően az immár harmadik alkalommal életre hívott emlékmenet gyalogosan indult előbb az 1-es főút mellett álló Radnóti szoborhoz, majd tovább az Abda határában lévő emlékhelyre.

Hirdetés

Tóth Péter Lóránt a versvándor az emlék menet főszervezője köszöntötte az esemény résztvevőit. 77 évvel ezelőtt szeptember 17-én indult Radnóti Miklós erőltetett menetben utolsó útjára.

„Mindannyian tudjuk, hogy ennek az útnak mi a vége, de mégis azt gondolom, hogy ahol ennyi fiatalember összegyűlt, pontosan az életet kell kiemelni és az élni akarást kell kiemelni. Erőt meríthetünk Radnóti Miklós példájából, hogy bármennyiszer is földre esel, kelj fel és menny tovább, ameddig csak lehet”  

Hirdetés

 A diákok a győri iskolákból és hanem például Szegedről is érkeztek az eseményre. Dr. Pergel Elza nem csak alpolgármesterként, hanem egykori Kazinczys diákként jött el. Kiemelte, az emlékmenetet jelentőségét, amellyel tiszteleghetünk  Radnóti Miklós csodálatos költészete előtt, és felidézhetjük emberi értékeit.

Nem volt erőművész, és még is oly mértékben tették próbára az ő emberségét és az ő erejét az akkori háborús körülmények, hogy szinte óriássá nőtte ki magát. Megjárta az érzékeny lelkével a csodálatos nyelvi világával és gondolatszövésével a poklok poklát. Mindezek ellenére az utolsó percig dokumentálni tudta azt, hogy mit élnek meg az emberek a háborúk során.”

Németh Tibor a Kazinczy Gimnázium igazgatója beszélt arról, hogy amikor Radnóti Miklós társaival meggyötörve megérkezett Győrben, orvosi ellátást kértek, de nem fogadták őket az ideiglenes kórházban. Így tovább indultak Abda felé.

„A sírjában megtalált Bori-noteszből jól látható, hogy nem csak halálfélelme és halálvágya, hanem bizakodás is volt. Mindig élt benne a remény, és azt gondolom egy olyan példát mutató emberről van szó, akinek az emléke itt kell, hogy éljen bennünk és örülök annak, hogy harmadszor tartjuk meg az emlékmenetet.”

A megemlékezés után a Tóth Péter Lóránt  versvándor vezetésével elindultak a fiatalok Abda irányába a  Radnóti-szoborhoz, itt rövid pihenő után a csoport folytatta  útját  a Rábca partjára, ahol 1944 novemberében Radnóti Miklóst meggyilkolták.

Radnóti-beszélgetés Abdán
Zenés irodalmi estet tartanak a Rábca Menti Szociális Szolgáltatóház (Abda, Szent István utca 3.) udvarán. Abda Község Önkormányzata szervezi az estet, amely ma, szeptember 17-én, 17 órakor kezdődik. Az esten dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélget dr. Dénesi Tamással, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatójával, Szabó Béla fotográfussal, Tóth Péter Lóránt versvándorral és tanárral, és Szabó Zsolttal, a település polgármesterével.

Kapcsolódó témák: #irodalom | #megemlékezés | #történelem |
likeold
a fb oldalunkat