Hirdetés
Elismerés

Díszpolgár lett Kapolcson a győri szalmafonó

Földvári Gabriella
2021.07.26. 07:16

Tavaly Győrben Szent László-díjjal ismerték el Szabó Karola tevékenységét, kézművesnek elsőként odaítélve a díjat.

Hirdetés

Kapolcs díszpolgára lett a győri szalmafonó kézművesmester Szabó Karola, aki kapolcsi születésű és ott nevelkedett. A szakajtója pedig bekerült a helyi értéktárba.

Szabó Karola Kapolcson született, s már kisgyermekként eltanulta a faluban az idősektől a szakajtó, a véka fonását. A mai napig ezt tartja a legnehezebb munkának, egy nagyobb szakajtó akár egy hónapig készül. Hazánkban rajta kívül még ketten készítenek kópicot.

Hirdetés
A díszpolgár címet a kapolcsi falunapon, Szent László napján, a kézművesek völgyében vehette át a győri hölgy. Az elismerés meglepetés volt Karola számára, ugyanis ezt a díjat már nyolc éve nem ítélte oda a helyi képviselő-testület, korábban pedig az orvos, a pap, a polgármester kapta meg. Ő az első, aki a kapolcsi hagyományok ápolásáért részesült e díjban.
Szabó Karola az első, aki a kapolcsi hagyományok ápolásáért részesült e díjban.

A Kisalföldi Népművészek Egyesületének tagja rendszeresen zsűriztet, kiállít és járja a világot. Munkáiban a népművészet elemeit ötvözi az iparművészettel. Alkotásai között megtalálhatók a különböző ajtódíszek, kopogtatók, ékszerek, hajcsatok, aratókoszorúk, virágok, ékszerdobozok és sok minden más, például az ünnepekhez kapcsolódó fonott termékek.

Az értéktelennek tűnő szalma a szárnyaló képzelet segítségével csodálatos alkotássá válhat hozzáértő kezek között – vallja Szabó Karola.

Tavaly Győr Szent László-díjasa lett, városunkban kézműves először vehetett át ilyen magas elismerést. Karola nyugalmazott óvodavezető, kiváló intézményvezetői, óvodapedagógusi és oktatói munkája, valamint Győr városának hírnevet szerző, magas színvonalú szalmafonó népművészeti tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat.

„Lassan hatvanéves múltam van a pedagógusi pályán, a szalmafonás pedig a szívügyem” – mondta a díjátadón a szalmafonó.

Tudását, a szalma, a fonás, a népi mesterség iránti szeretetét lánya viszi tovább, akivel gyakran közösen bemutatóznak, szerepelnek különféle rendezvényeken.

Szabó Karola természetesen idén is részt vesz a Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol bemutatja, hogyan készül a szakajtó, húsz éve résztvevője a fővárosi Mesterségek Ünnepének, így lesz ez idén is. Győrben pedig augusztus első hétvégéjén, a Barokk Esküvő programsorozaton, valamint szeptember elején a Kenyérfesztiválon találkozhatunk a szalmafonóval és kézműves termékeivel.

Szabó Karoláról korábban ITT és ITT írtunk.

Kapcsolódó témák: #díszpolgár | #elismerés | #kézművesség |
likeold
a fb oldalunkat