A magyar aranygaluska Koksza-módra

Kovacsics "Koksza" István Fotó: Vérné Dudits Liza
2024.02.26. 12:48

Az aranygaluska egy igazi magyar desszert. Bár, ha belegondolunk, nem is desszert, főfogásként is megállja a helyét. 1862-ben Jókai Mór, Kakas Márton álnéven írt egy esszét a Vasárnapi Újságba, melyben egy olyan receptes gyűjteményt hiányol, melyben „tisztán magyar” ételek szerepelnek. Készített egy listát ezekről a tipikus magyar ételekről, ezen pedig ott találjuk a tordai aranygaluskát is. Mi készítsük el ennek a hagyományos finomságnak a Koksza-féle változatát!

Hozzávalók:

600 g liszt
30 g élesztő
5 g só
40 ml tej 
10 g vaníliás cukor
6 db tojássárgája
50 g zsemlemorzsa
170 g vaj
50 ml rum
100 g kristálycukor 
50 g reszelt citromhéj
250 g dióbél

Elkészítése:

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, egy csipet sót. Meleg vízbe állítva a tálat kevergetéssel felmelegítjük. Közben elkészítjük a kovászt: langyos tejben kristálycukrot, lisztet keverünk el, hogy tejföl sűrűségű legyen, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Tetejére lisztet szórunk, és meleg helyen felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, a tojások sárgáját hozzáadjuk és elkeverjük. A tejet a kristály- és a vaníliás cukorral felmelegítjük. A felmelegített liszthez adjuk a tejet, valamint dagasztás közben a vajban elkevert tojások sárgáját és egy kevés rumot is. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg a tál falától elválik. Liszttel megszórjuk, és ruhaszalvétával letakarva megkelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk (levegőztetjük), úgy, hogy a kelesztés közben a nagyobb gázbuborékokat szétnyomjuk, ezzel a tészta szerkezetét javítjuk. Másodszor is megkelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk.

Pogácsakiszúróval kis galuskákat szaggatunk. Kivajazott és morzsázott tepsibe egymás mellé helyezzük a galuskákat, vajjal gazdagon megkenjük. Porcukorral elkevert darált dióval megszórjuk, és még egy réteg galuskát teszünk rá. A tetejét megkenjük vajjal, újra kelesztjük, majd közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük. Az elkészült aranygaluskát deszkára borítjuk és szétszedjük. Vaníliás porcukorral meghintjük, külön vaníliasodót adunk hozzá, melegen tálaljuk. Díszíthetjük gyümölcsökkel, citromfűvel, mentalevéllel.

A Panír korábbi műsorai visszanézhetők ide kattintva!

Kapcsolódó témák: #aranygaluska | #édesség | #gasztronómia | #Koksza | #Panír | #recept |