Hirdetés

Varga Csaba visszafordult

MTI/Illyés Tibor
MTI
2019.10.11. 17:51

Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója a viharossá váló időjárás miatt pénteken visszafordult, így nem sikerült elérnie a 8167 méter magas Dhaulagiri csúcsát - közölte pénteken a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Bíró Dániel az MTI-vel.

Hirdetés

Az összegzés szerint Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója magyar idő szerint a reggeli órákban jelentkezett be a 2-es táborból (6600 m), miután minden hegymászó a levonulás mellett döntött a viharossá váló időjárás miatt.

Az erdélyi magyar alpinista július 19-én hódította meg pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül 4. nyolcezresét, a 8080 méter magas Hidden Peaket, szeptember 15-én pedig már a Dhaulagiri alaptáborában volt. Két héttel később, rövidre szabott akklimatizációs mászásai után elindult a csúcstámadásra, de a folyamatos havazás és a hegyen felgyülemlett extrém hómennyiség miatt visszafordult.

Hirdetés

Október 8-án ismét megpróbálkozott a csúcs elérésével, de a viharos időjárás ezúttal sem adott esélyt a mászóknak, minden nap hóviharban haladtak felfelé. Mint írják, a Dhaulagiri csúcsrégiójában erős szélben mászni életveszélyes, az idő pedig nem mutatott hajlandóságot a javulásra, ezért döntöttek az alpinisták a visszafordulás mellett.

“Sajnos senki nem indult tovább az erős szél és a folyamatos hóesés miatt. Eredetileg nyolcan indultunk volna, de csak Ali Sadpara és én álltunk készen. Végül azonban mindenki a levonulás mellett döntött, ilyen időben egyedül életveszélyes lenne felmenni. Nagyon sajnálom” – idézi Varga Csabát a közlemény.

A Kalifa Alpin Csapat vezetője, Sarhan Omar a közleményben kiemelte, hogy a hegymászók biztonsága a legfontosabb szempont, és száz százalékig egyetértenek Varga Csaba döntésével.

Varga Csaba röviddel ezelőtt már az alaptáborból jelentkezett be, néhány nap múlva pedig elindul hazafelé – írták a közleményben.

Kapcsolódó témák: #napi érdekes |
likeold
a fb oldalunkat