Hirdetés

Varga Csaba meghódítja a Himaláját

Illusztráció: Pixabay
Mti
2019.09.30. 17:53

Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi hegymászója hétfőn elindult a 8167 méter magas Dhaulagiri csúcsa felé, magyar idő szerint délután 14 órakor érkezett meg a 6600 méteren kiépített 2-es táborba - közölte a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Bíró Dániel az MTI-vel hétfőn.

Hirdetés

Közlésük szerint Varga Csaba a 2-es táborból kedden indul tovább a 7400 méteren lévő 3-as táborba, ahonnan a csúcstámadás utolsó szakasza következik.

Az erdélyi magyar hegymászónak ez lenne az ötödik, azon belül a második idei nyolcezres csúcsa, júliusban ugyanis megmászta a 8080 méter magas Hidden Peak csúcsot a Himalájában.

Hirdetés

A nagyváradi hegymászó szokatlanul gyors tempóban, egy erős kör alatt szoktatta hozzá szervezetét a magashegyi körülményekhez, ekkor egy éjszakát töltött az 1-es (5750 m), és három éjszakát a 2-es (6600 m) magaslati táborban.

Varga Csaba a 8080 méter magas Hidden Peaken, július 19-én.
Fotó: Facebook/Kalifa

A közlemény idézi a hegymászót aki elmondta, hogy rengeteg hó van a hegyen, a nyomtaposás idén különösen megterhelő.

“Pár hónappal ezelőtt hóviharban jutottam fel a Hidden Peak csúcsára, de úgy tűnik a Dhaulagiri sem ad kedvező körülményeket” – mondta Varga Csaba, akinek a fárasztó nyomtaposás mellett a fokozott lavinaveszéllyel is számolnia kell.

A Dhaulagirit többek között szeszélyes időjárása miatt sorolják a legveszélyesebb 8000-esek közé, magyar részről eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült megmásznia 2006-ban és példaképéhez hasonlóan Varga Csaba is pótlólagos oxigén, illetve magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretné elérni a csúcsot.

likeold
a fb oldalunkat