Hirdetés

Tavaszi fáradtság?

Fotónk illusztráció: Pinterest
Győr+
2021.03.28. 14:47

Tavasszal éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával, mégis ezekben a kora tavaszi napokban sokan bágyadtak, aluszékonyak, az emberek fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak - számolt be róla a Webbeteg.

Hirdetés

Minden kellemetlen tünete ellenére, a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat.

Hormonok és az életmód szerepe

A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az „alvási hormon”, a melatonin és a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjének szezonális ingadozása.

Hirdetés

Télen, amikor a nappalok rövidebbek, és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatoninképződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatoninprodukció, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában.

A tavaszi fáradtság okát tekintve a kutatások megegyeznek abban, hogy a D-vitamin szint csökkenése is állhat a kellemetlen tünetek mögött. Télen lényegesen lecsökken a napsütéses órák száma, a magyarok ráadásul nem a vitaminraktáraik szorgalmas pótlásáról híresek, így mire beköszönt a március, bizony fogytán vagyunk az energiánknak.

A szerotonin képződését a fény fokozza. A tél hosszú szürkesége után jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint depressziót, örömtelenséget okoz. A hormonok példáján láthatjuk, hogy a „téli időszámításra” beállított biológiai óránk csak nehézkesen képes átállni a tavaszi fényviszonyok diktálta gyorsabb ütemre. Ez igen fárasztó folyamat.

A tavaszi fáradtság ellenszere a jó levegőn töltött idő és a napfürdőzés, a helyes és vitamindús táplálkozás és a mozgás. Ha teszünk a ránk törő fáradtság, gyengeség ellen, valamint igyekszünk átlendülni a tavaszi holtponton, akkor pár nap alatt ismét a régi formánknak örvendhetünk!


Forrás: Webbeteg

Kapcsolódó témák: #egészség | #napi érdekes | #tavasz |
likeold
a fb oldalunkat