Hirdetés
A dietetikus válaszol

Táplálkozás a karantén alatt

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.04.04. 08:05

Fel kellett készülnünk a hetekig tartó karanténra, amely a családokat is kihívás elé állította a bevásárlás és főzés terén is. Antal Emese dietetikus szociológus az elmúlt két hét saját tapasztalatairól beszélt és megosztott néhány étkezési tanácsot is.

Hirdetés

Antal Emese dietetikus szociológus kisokost készített több kollégájával, amelyben megmutatják, hogy egy főre, két hétre milyen alapanyagokra van szükség.

Nagyon fontosnak tartja, hogy a napirendünk összeállításánál ügyeljünk a táplálkozásra, annak rendszerességére. Tartsuk meg a napi 4-5 étkezést, figyelve az egészséges hozzávalókra, a maradékok feldolgozására. Ő maga is két-három napra főz előre, ügyelve az ételek változatos elkészítésére.

Hirdetés

Párjával 9 és 7 éves fiúkkal élnek egy háztartásban, úgy véli a karantén időszak arra is alkalmas lehet, hogy a gyermekeket az egészséges étkezés terén is tudjuk tanítani, hiszen az nem csak a zöldség- és gyümölcsevésről szól, hanem a táplálkozási kultúra kialakításáról és elsajátításáról, legyen az terítés, elkészítési módok, alapanyagok, háztartási eszközök vagy az étel tisztelete.

Fotó: Pixabay

„Bevonhatjuk őket hétvégén a konyhai teendőkbe, és háziasszonyként is érdemes felkészülni a következő hétre, ilyenkor akár nagyobb mennyiséget is főzhetünk, a hűtő és a mélyhűtő is a barátunk lehet” – mondta a dietetikus, aki főzést megkönnyítendő a fagyasztóba előre elkészített kis adagokat rak el.

Felhívta a figyelmet, hogy mindenre írjuk rá, mit tartalmaz a doboz és mikor került a fagyasztóba. Ebben az időszakban az élelmiszer biztonságra is kiemelten kell figyelnünk, a fagyasztóból elővett ételeket forraljuk fel, süssük át, minden alapanyagnak legyen külön vágódeszkája, a konyharuhát naponta cseréljük, a konzervdobozokat alaposan töröljük le nyitás előtt és ne hagyjunk bennük ételt a hűtőben. A higiénére a vírusjárvány miatt még kiemeltebben ügyeljünk a konyhában is. A bevásárláskor a hazavitt árukat töröljük át akár fertőtlenítős, akár szappanos vízzel, ha van lehetőségünk, hagyjuk a megvásárolt árut olyan térben, ahol nem járunk, a romlandókat kivéve helyezzük azokat „karantén alá”. A mélyhűtést igénylő termékeket is mossuk le és tiszta zacskóba téve rakjuk a fagyasztóba.

Az étkezési diétát követőknek egészségük érdekében a vírusjárvány idején is kiemelten kell figyelniük a bevitt mennyiségre és alapanyagokra. A vegetariánusok vagy vegán étrendet követők saját döntésük nyomán hagyják el étrendjükből a húst vagy állati eredetű hozzávalókat, ahogy a böjtöt betartó emberek is húsvét előtt.

Fotó: Pixabay

Az egészséges táplálkozásba a zöldség és gyümölcsök, gabonafélék éppúgy beletartoznak mint a hús és tejtermék, tojásfogyasztás is. Ha valaki kihagy az étrendjéből bizonyos élelmiszer csoportokat és minél többfélét hagy el, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki nála valamilyen hiányállapot vagy esetleg valamiből többet fogyaszt a kelleténél.

A változatosság az egészséges táplálkozás alapja” – hívta fel a figyelmet a dietetikus, aki megemlíti a konzerv, mélyhűtött és friss alapanyagok egyensúlyát is. A napi friss zöldség- és gyümölcsbevitel is fontos, ha konzervet használunk, figyelnünk kell a bennük levő só-, illetve cukormennyiségre, de bátran fogyaszthatók a mélyhűtött zöldségek és gyümölcsök, hiszen adalékanyagokat nem tartalmaznak és kínálhatunk savanyúságokat is az ételek mellé.

Fotó: Pixabay

„Tudatosan kell figyelni arra a karantén idején, hogy ne hízzunk el a kevesebb mozgás és a több elnassolt finomság miatt” – mutat rá Antal Emese arra, most akár több lehetőségünk is van, hogy jobban odafigyeljünk a táplálkozásra és az egészségünkre. „Persze, csak ha akarjuk” – teszi hozzá és azt is, hogy a minőség mellett a mennyiség a legfontosabb és a mozgás.

Napi 30-40 percben mozgassuk át a testünket, tornásszunk együtt a gyerekekkel, ha tehetjük, hiszen szülőként mintául szolgálunk a fiainknak és lányainknak. A számítógép előtt töltött idő most megnő felnőtteknek éppúgy, mint a gyerekeknek, iktassunk be bátran napirendünkbe a testnevelésórát mi is. A járvány idején a tudatosság, a napi rendszer nagyon fontos, az újfajta stressz, ami most megjelent vagy megerősödött bennünk, az a félelem, a bizonytalanság, amelyet van, aki túlevéssel, van, aki éppen fordítva, a nem evéssel kompenzál. Ilyenkor pozitív töltekezés kell, legyen az akár imádság, sport, bármi, ami bennünk boldogsághormont termel.

„Ne pótcselekvés legyen az evés, de egy-két kocka csoki azért engedélyezett. De csak főétkezés után!” – tette hozzá a beszélgetés végén a dietetikus.

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr+ Rádió | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat