Szívvel adjunk! – adományozási szabályok

Földvári Gabriella Fotó: Depositphotos.com
2022.12.03. 19:23

Adventben, a karácsony közeledtével gondoljunk azokra is, akik nélkülözni kénytelenek. Rengeteg adománygyűjtő akciót hirdetnek az év ezen szakában, érdemes tehát meggondoltunk, hogy kiknek, milyen céllal adjuk oda forintjainkat, vagy esetleg féltve őrzött tárgyainkat. Érdemes tudni, hogy az adományozásnak is megvannak a szabályai.

Hirdetés

Az országos akciók mellett elsősorban a győri rászorulókon próbáljunk meg segíteni, itt helyben adományozzunk. Ezt megtehetjük akár a Széchenyi téri jótékonysági faházban, ahol apró ajándékokat kapunk nagylelkűségünkért cserébe, vagy forralt borozhatunk a Baross úti faháznál, ahol pedig a Lions klubok szerveznek gyűjtést. A faházaknál tájékozódhatunk, hogy éppen kiknek gyűjtenek.

Az áruházakban a karitatív szervezetek várják élelmiszer-adományainkat, de az egyházak is kiemelten kérik felajánlásainkat.

Sajnos továbbra is segítségre szorulnak a háború elől Győrbe menekültek, a nagycsaládosok, az árvák és a menhelyen élő állatok.

A jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz a döntés, hogy abból a kicsiből, amennyiből jót tehetünk másokkal, mire is fordítsunk. Először is gondoljuk meg, mi a célunk az adományozással? Vajon nekünk is segítség lenne az a dolog, amit adunk, ha mi lennék szükséghelyzetben?

Talán egyszerűbb a dolgunk, ha figyeljük akár a neten a kéréseket, vagy a környezetünkben élők jelzéseit. Ugyanis lehet, hogy most könnyű szívvel ajándékoznánk oda régi étkészletünket, nem használt dísztárgyainkat, konyhai eszközeinket, vagy éppen a gyerek játékait, könyveit, kinőtt ruháit. Amik nekünk már nem olyan fontosak, mint egykor, azok másnak örömet okozhatnak, sőt akár létszükségletük is lehet.

Arra figyeljünk, hogy csak olyan tárgyakat adományozzunk el, amit mi magunk is szívesen elfogadnánk, használnánk. Tehát a ruhaadomány ne legyen szakadt, lyukas, foltos, kifakult. Cipőt is csak alig használtat adhatunk, fehérneműt nem illik adományozni. A konyhaeszközök ne legyenek csorbák, repedtek, és kizárólag tiszta holmikat ajánljunk fel! Működésképtelen, javításra szoruló dolgokat se ajánljunk fel. Játékok esetében a társas és a puzzle minden darabja meglegyen, a mesekönyv ne legyen szakadt, összefirkált, hiányzó oldalakkal. Tisztálkodási, higiéniai termékeket csak bontatlan csomagolásban ajándékozzunk el.

Lejárt élelmiszert soha ne adományozzunk!

És egy utolsó jó tanács. Csak akkor adakozzunk, ha azt jó szívvel tesszük, meggyőződésből és nem azért, mert kötelező, mert mások is megteszik, és nem akarunk rossz színben feltűnni. Szívvel adjunk!

Fotó: Depositphotos.com

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #adakozás | #advent | #jótékonyság | #karácsony |