„Oda-vissza tölti az embereket, nekik a hasukat, nekem a lelkemet!”

Szerző és fotó: Havassy Anna Katalin
2022.12.03. 08:11

A Győrben is megtalálható ételdobozokat egész évben látogatják a rászorulók. Télen és karácsony közeledtével pedig a szokottnál is nagyobb szükség van a testet és lelket is tápláló finom falatokra. Néhány szabályt azonban mindenképp be kell tartani, az adónak és a kapónak is.

A városban legutolsó információink szerint három helyen található ételdoboz: a vásárcsarnoknál, a vidéki buszpályaudvarnál és a Kossuth utcában. Mindegyik 0-24 órában működik, hiszen közterületen találhatók. Rendszeres adományozóktól tudjuk, hogy vannak olyanok, akik gyakorta visszatérnek élelemért, de olyan is előfordult már, hogy pillanatnyi szorult helyzetben jelentett megoldás az a kiló kenyér és májkrém konzerv, amit egy háromgyermekes anyuka talált a polcon.

Az ételdobozok talán egyik legnagyobb üzenete: ne ítélkezz, mert nem tudhatod, mit hoz számodra a jövő.

A vidéki buszpályaudvarnál lévő ételdoboz

Ahhoz, hogy valóban segíteni tudjunk, fontos, hogy a dobozokba csak olyan ételt tegyünk, amelyek csomagolva vannak, tehát elvihetők és nem hagynak nyomot a polcokon. Kis csomagokat készítsünk, azonnal fogyasztható (pl. szendvics, péksütemény, gyümölcs) vagy tartós élelmiszerek (pl. konzervek, hosszú szavatosságú csomagolt élelmiszerek) kerüljenek be. Alkalmanként a száraz alapanyagok is hasznosak lehetnek, de elsősorban törekedjünk az azonnal fogyaszthatóságra. Alapszabály, hogy az ételdobozok tisztaságára mindenki ügyeljen, ez pedig vonatkozik azokra is, akik kivesznek belőle.

Ha most arra gondolnak sokan, hogy ilyen élelmiszerárak mellett nem tudnak még a rászorulóknak is vásárolni, akkor sincs semmi gond, mert érthető. Az áremelkedések mindenki terheket rónak. Viszont az is igaz, hogy hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat, különösen élelmiszerekből.

Ilyenkor semmiképp se legyen megoldás a szemeteskuka, hanem a megfelelő minőségű éteket vigyük el az ételdobozokba, mert annál nagyobb luxus nincs, mintha veszendőbe megy a kenyér, a szalámi vagy tulajdonképpen bármi.

Ne dobja ki, vigye el egy ételdobozba!

Rendszeresen viszek élelmet a vásárcsarnoki dobozba, mindig van otthon valami, amivel tudom, hogy segíthetek a rászorulóknak” – mesélte a Győr+ Média érdeklődésére Ildi, aki kérte, csak így említsük meg. „Nem elismerést várok, csak úgy érzem beszélni kell a témáról. Mert bármilyen szerencsés helyzetben is vannak a győriek – hiszen van munkalehetőség bőven – mégis sokan akadnak, akik éheznek. Hogy ez önhibájukon kívül alakult így, vagy tehetnek róla, azt nem tudom, de nem is tisztem ítélkezni. Ételre mindenkinek szüksége van! Egy-egy szendvicset, almát, kolbászt rendszeresen teszek, pillanatok alatt elviszik. Volt, hogy száraztésztát tettem be, üveges szósszal, azt még láttam, hogy egy asszony rakta el a hátizsákjába. Egyszerűen jó érzés belegondolni, hogy talán ma azért került főtt étel az asztalra, mert én odaadhattam az enyémből. Oda-vissza tölti ez az embereket, nekik a hasukat, nekem a lelkemet!”nevetett Ildi, majd azt is elmondta, ilyenkor az ünnepek közeledtével arra is sokan figyelnek, hogy ha csak apróságokkal is, de egy kicsit belecsempésszék a mikulást és a karácsonyt a csomagokba.

Illusztráció: Győr+

„A karácsony mindenkinek eljön. Kicsit érezze az ünnep hangulatát az is, akinek szüksége van az ételdobozokra. Hátha motivációnak is beválik egy kis csokimikulás, szaloncukor vagy bejgli szeletek.” – zárta Ildi, aki mindenkit arra buzdít: mielőtt bármi is kidobna, gondolja végig, hogy nem már-már ördögtől való parazlást folytat-e. Hiszen rengeteg megfelelő minőségű élelmiszer kerül a kukába, csak azért, mert túl sokat vettünk, főztünk belőle, vagy egyszerűen csak ráuntunk.