Kossuth Rádió

Május 10-én nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz

Fotó: Győr+ Archív
Győr+
2021.04.09. 07:17

Orbán Viktor miniszterelnök volt a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!" című műsorának vendége pénteken. Többek között elmondta: a regisztráltak száma tegnap átlépte a 4 milliót, május első hete után pedig a beoltottak száma elérheti az ötmillió főt. A kormányfő azt is bejelentette, hogy április 19-e helyett május 10-én nyitnak a középiskolák.

A regisztráltak száma tegnap átlépte a 4 milliót. Az elzárás és az izoláció csak lassítani tudja az agresszív brit mutáns terjedését, amellyel szemben az egyetlen igazán hatékony fegyver a vakcina. „Életet a vakcinával lehet menteni” – szögezte le a beszélgetés elején a kormányfő.

„Május első hete után meglépjük az ötmillió beoltottat, május közepére elérjük a hatmilliót, harmadik hetére a hétmilliót. Június elejére nyolcmillió felnőttkorú állampolgárból hétmillió megkaphatja az oltást. Attól tartok, hogy nem lesz ennyi regisztrált. Éppen ezért kampányt indítunk, hogy az eddiginél is többen regisztráljanak az oltásra, hiszen a járványt csak oltakozással lehet megállítani.” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök köszönetet mondott azért, hogy az emberek az eddigi este nyolc órás kijárási korlátozást példás fegyelmezettséggel tartották be, amely az első enyhítésnek köszönhetően kitolódott este tíz órára.

A kormányfő ezt követően kérdésre válaszolva párhuzamot vont a migrációs kérdés kezelése és az Európai Unió vakcinabeszerzése között. Véleménye szerint egyik fontos kérdést sem kezelte megfelelően az unió. „Ha a saját életünktől és sorsunkról van szó, kezünkbe kell venni a döntést” – hangsúlyozta.

Egy oktatást érintő rendkívül fontos bejelentést is tett a miniszterelnök a péntek reggeli adásban: e szerint április 19-e helyett május 10-én indul el a jelenléti oktatás a középiskolákban. Orbán Viktor emlékeztetett rá: május első hetétől egyébként is érettségi szünet lenne a középiskolákban, ezért nem látja értelmét, hogy erre a két hétre újra elkezdjenek iskolába járni a középiskolások, majd az intézményeket két hét után ismét bezárják. Csak írásbeli érettségi lesz, ugyanúgy, mint tavaly.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Magyarország | #oltás |