Hirdetés
Állatvédelem

Miért ivartalanítsuk a kutyákat?

Tóth Vivien
2021.04.06. 12:51

Magyarországon állatvédelmi szempontból jelenleg a kóbor állatok jelentik a legnagyobb gondot. A szaporított kölyköknek az utóélete nem ellenőrzött, és számos esetben az utcán és a menhelyeken kötnek ki a megunt, viselkedészavaros, fajta jellegű, keverék kutyák. A nem kívánt kölykökön túl számos egészségügyi problémára is megoldást nyújt kedvencünk ivartalanítása.

Hirdetés

Tüzeléskor vigyázzunk kedvencünkre!

A tavaszi szezon a szuka kutyáknál a tüzelési időszak kezdetét is jelenti, így komoly felelősség hárul a gazdikra. Az első tüzelés kezdete 6-8 hónapos korra tehető, amikor a kutyánk viselkedése megváltozik. Vércseppeket hagy maga után, ivarszerve megduzzad, és étvágytalanság léphet fel.

Kertes házban élő ebeknél fontos, hogy redukáljuk a szökés lehetőségét, illetve a kóborló kan kutyák bejutását az állat területére. Kizárólag pórázon sétálva közlekedjünk a kutyával, és kerüljük azokat a helyeket, ahol sok eb megfordul.

Hirdetés

Ma már beszerezhető úgynevezett tüzelőbugyi, amiben üríteni tud kiskedvencünk, de a vércseppeket felfogja a cserélhető betétnek köszönhetően, így a lakás tisztaságát biztosítani tudja. Azonban ha kan kutyával élnek együtt, a párzást nem akadályozza meg, így mindenképp zárjuk őket külön a tüzelési időszak végéig.

A tüzelés egy hormonbomba a kutyánknak, és gyakori az elmúlása után az álvemhesség kialakulása a szukáknál. Emberi szemmel aranyos jelenség lehet, ahogy kuckót készít magának és a játékait szeretgeti, de a tejtől duzzadt emlőmirigyektől láz is felléphet az állatnál, illetve a későbbiekben ezen átesett kutyáknál gyakoribb az emlő- és méhdaganat. Az ivartalanítás erre is megoldást nyújt, a kialakult állapotot nem szünteti meg, viszont beavatkozás a későbbi álvemhességet biztosan megelőzi.

Ne hasonlítsuk a kutyát az emberhez!

Sokan esnek abba a hibába, hogy a kutyákat emberi tulajdonságokkal ruházzák fel. A kutya ösztönlény, neki a szaporodás nem élvezet, csupán ösztönös cselekvés. A kan kutyák nem fogják hiányolni az ivarszerveiket, a szukák nem lesznek depressziósak, mert nem szülhetnek az életben. A kedvencünk sokkal boldogabb lesz, ha nem gyötrik a hormonok, és kiegyensúlyozottabb, hosszabb életet élhetnek. Számukra az anyaság nem öröm, és a párosodás is fizikai fájdalommal jár.

Tévhit, hogy a szukának egyszer ellenie kell, és meg kell várni az első tüzelést.

A kölyökkorban elvégzett műtét után az eb sokkal hamarabb regenerálódik, és megelőzhető az emlődaganat, illetve az életveszélyes gennyes méhgyulladás is. Az állatorvosok ezért sem ajánlják a műtétet helyettesítő hormoninjekciót, mivel ez a készítmény is fokozottan növeli a méhgyulladás esélyét, és az ivarszerveken a daganat ugyanúgy kifejlődhet, mind a kan, mind a szuka kutyáknál.

Ha minden elővigyázatosság ellenére a szuka kutyánk vemhes lesz, még ilyenkor sem késő az ivartalanítás. A józan észnek kell itt is működnie, egy alom felnevelése kisebb vagyon, ha az etetésüket és az állatorvosi költségeket vesszük figyelembe, a műtéttel anyagilag jobban járunk, és nem gyarapítjuk az így is népes kutyapopulációt.

Az ivartalanítás egy rutinműtét

Akár kan kutyusról, akár nőstényről beszélünk, ez az állatorvos részéről nézve egy rutinműtét.

A kutyáknál egyórás műtéti eljárásra számítsunk, ami után az állat felügyeletet igényel. Általánosságban hamar regenerálódnak, azonban műtét után gallérral vagy ruhával meg kell akadályoznunk, hogy az állat piszkálja a sebét varratszedésig. Általában a kutya a műtét utáni második napon már visszanyeri aktivitását, de a megerőltető sportokat a varratszedésig érdemes hanyagolni.

Kapcsolódó témák: #állatok | #állatvédelem |
likeold
a fb oldalunkat