Terrortámadás az osztrák fővárosban

Lövések durrantak egy bécsi zsinagógánál

Fotó: Kurier
MTI
2020.11.02. 21:23

Lövöldözés volt hétfő este egy zsinagógánál Bécs belvárosában, ennek nyomán nagyszabású rendőrségi művelet indult. Többen meghaltak, sok a sérült.

Hirdetés

Ausztria kormánya sajtótájékoztatót tartott hajnali egy órakor: Karl Nehammer, Ausztria belügyminisztere hangsúlyozta, hogy terrortámadás történt Bécs belvárosában. Legalább egy terrorista még menekülőben van. Éppen ezért három dolgot kér a miniszter – elsősorban – a bécsiektől: ha lehet, maradjanak otthon, kerüljék a belvárost, és kedden, ha megoldható, a gyerekek ne menjenek óvodába, iskolába.

Nehammer megköszönte a rendőrségnek és a katasztrófavédelemnek is a munkáját, akik még továbbra is bevetésen vannak a város különböző pontjain. Elmondta, hogy több halott is van.

A rendőrség beszámolt arról, hogy több sérültet ápolnak súlyos állapotban a kórházban. Egy merénylő meghalt.

A sajtótájékoztatót kedd reggel hatkor folytatják.

Korábban írtuk:

Ausztria kancellárja éjfélkor azt mondta, hogy a holnaptól kezdődő “lockdown” nagyban függ a ma éjszakától. Eddig egy merénylőt fogtak el, több még menekülőben van, ezért arra kér mindenkit, hogy maradjanak otthon. Megerősítette, hogy terrortámadásról van szó.

Sebastian Kurz megköszönte minden rendőrnek a munkáját, hogy az életüket kockáztatják, és megerősítette, hogy a vadászat a tettesek után még mindig folyik.

Hat különböző, de közel fekvő helyen történtek a lövöldözése: a Seitenstättengasse-ban nyitottak először tüzet, további tetthelyek: Morzinplatz, Salzgries, Bauernmarkt, Fleischmarkt és a Graben. Az összes helyszín Bécs első kerületében található.

Az osztrák belügyminiszter azt mondta, hogy hivatalosan két halottja van az eseményeknek, ám a sajtóban több elhunytról is lehet olvasni. Karl Nehammer megerősítette, hogy még mindig keresnek ámokfutókat, nem csak Bécsben, hanem a városon kívül is.

A bécsi belvárost teljesen lezárták. A rendőrség és a katasztrófavédelem mindent megtesz, hogy a lakók biztonságban érezzék magukat. Ez a belügyminisztérium szóvivője szerint még több óráig is eltarthat.

A rendőrség jelenleg tizenöt sérültről tud, amelyek közül hét súlyos, köztük egy rendőr is. Több mentőautó is a helyszíneken tartózkodik.

A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre. Más felvételeken több vadul lövöldöző férfit lehet látni az osztrák főváros utcáin. Az egyik videón látni lehet, hogy egy embert – valószínűleg egy rendőrt – találat ért. Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább tizenöten megsebesültek a lövöldözésben, őket több kórházba szállították, néhányuk állapota súlyos. A bécsi mentőszolgálat szóvivője azt állította, hogy több halott és sebesült van. Egy tettest elfogtak, több feltételezett társa után hajtóvadászat indult.

Bécsben kedd éjféltől lépnek életbe az új, járványügyi szabályok: kijárási korlátozás lesz este 8-tól reggel 6-ig. Kedden este még többen voltak a belvárosban, kihasználták az “utolsó lehetőséget”. A helyi rendőrség szóvivője szerint elképzelhető, hogy a két dolog összefügg, de egyelőre ez csak feltételezés.

Kapcsolódó témák: #bűncselekmény | #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat