Hirdetés

Kiemelt feladat az idősek védelme

Illusztráció: MTI/Varga György
Győr+
2020.03.12. 15:40

Fontos, hogy vigyázzunk egymásra, szeretteinkre, kiemelten fontos az idősek védelme, ennek érdekében a kormány folyamatos intézkedéseket tesz – jelentették be a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Hárommal nőtt a Magyarországon kimutathatóan koronavírussal fertőzöttek száma, így jelenleg tizenhat fertőzött van – mondta el Lakatos Tibor az operatív törzs részéről.

Éjféltől megkezdődött a határellenőrzés a szlovén és az osztrák határon, minden beérkező járművet és személy ellenőriznek öt átkelőhelyen. Csütörtök reggel 8 óráig négy embernél rendeltek el házi karantént, akik Olaszországból érkeztek. Két román és négy dél-koreai állampolgárral szemben megtagadták a határátlépést. A románok vendégmunkásként dolgoztak Olaszországban, a dél-koreaiakat pedig a Hegyeshalom-Győr vonalon közlekedő vonaton ellenőrizték, és visszaküldték őket Ausztriába.

Hirdetés

Lakatos Tibor a hatósági karanténról beszélt, amely azt jelenti, hogy az adott személynek a meghatározott helyen kell tartózkodnia 14 napig, aki ennek nem tesz eleget, az bűncselekményt követ el.

Elmondták, már nem érkeznek járatok Olaszországból hazánkba. A felsőoktatási intézmények pedig megtették a szükséges intézkedéseket, csütörtöktől a hallgatóknak nem kell látogatniuk az egyetemeket.

Fotó: MTI/Varga György

Megismételték: Zárt helyen tilos megtartani a 100 főnél nagyobb beltéri, illetve 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. A rendőrség ellenőrizni fogja a szórakozóhelyeket ennek betartása érdekében.

Fontos, hogy vigyázzunk egymásra, szeretteinkre, kiemelten fontos az idősek védelme, ennek érdekében a kormány folyamatos intézkedéseket tesz.

Ezzel kapcsolatban Dömötör Csaba államtitkár bejelentette, a kormány időseknek szóló kisfilmeket jelentet meg, valamint hasonló jellegű tájékoztatókat láthatunk majd a nyomtatott sajtóban és az interneten is. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szépkorúaknak fokozottan kerülni kell a nyilvános helyeket, a tömegközlekedési eszközöket. A családtagok segíthetnek az időseknek bevásárolni, illetve beszerezni a szükséges gyógyszereket, ezzel is megvédve őket.

Dr. Szlávik János osztályvezető főorvos klinikai adatokat ismertette: az új fertőzöttek között van a korábban karanténban lévő iráni diák, a rendbontó hallgatók egyike. A második beteg egy 27 éves magyar, aki korábban Izraelben járt. A vele szoros kontaktusban lévő két embert karanténba helyezték. Egy hölgy is megfertőződött, aki nem járt külföldön, és igazoltan nem találkozott fertőzöttel.

Jó hír azonban, hogy megvan az első koronavírus-fertőzésből meggyógyult beteg. Egy iráni, aki vélhetően ma már elhagyhatja a kórházat.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a tegnapi nap fordulópontot jelent: a WHO ugyanis szerdán mondta ki, hogy világjárványról beszélünk, ezután rendkívüli intézkedéseket vezettek be.

Müller Cecília szintén beszélt a hatósági házi karanténról, amely egy újabb intézkedést jelent: nem beteg emberekről van szó, hiszen akkor intézményi karantént rendelnének el, hanem azokról, akik hazatérnek a négy veszélyeztetett ország valamelyikéből. Őket a határon a határőrök már beazonosítják, ekkor kapnak egy közlést, amely kötelezi őket arra, hogy visszatérjenek oda, ahol életvitelszerűen laknak, s nem hagyhatják el ezt a helyet 14 napig. Egy ajtófeliratot is kapnak, amely jelzi, hogy olyan személy, illetve személyek tartózkodnak a helyen, akik orvosi megfigyelés alatt állnak, így családi, baráti látogatás nem megengedett. Ezek az emberek nem hagyhatják el a lakást, ellátásukat meg kell szervezni.

A tisztifőorvos arra kéri a családokat, hogy segítsék a karanténban lévő hozzátartozóikat, amennyiben ez nem lehetséges, az önkormányzatoktól kaphatnak segítséget. Az orvost pedig telefonon kereshetik. Szankciót von maga után, ha valaki nem tartja be a hatósági karantén szabályait, a rendőröket bevonják az ellenőrzési munkákba.

Arra figyelmeztetnek, hogy továbbra is fokozottan kell ügyelni a higiéniára! A klórra például érzékeny a vírus, ezért ezzel javasolt fertőtleníteni. Figyelni kell a gyakori, alapos kézmosásra! Fontos, hogy a kezeinket szárazra töröljük, mert a nedves felület kedvez a kórokozóknak!

Kapcsolódó témák: #egészség | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat