Hirdetés
Nemzeti ünnep

Jellemzően online emlékezett idén az ország

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
mti
2020.10.23. 19:39

A járványhelyzet miatt az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján is jellemzően online emlékezett az ország. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs Orbán Viktor miniszterelnök részvételével a pénteki nemzeti ünnepen is ülésezett.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt idén az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje elmaradt, az egyetlen központi megemlékezés az Országház előtti zászlófelvonás volt.

Orbán Viktor miniszterelnök kora reggel Wittner Mária ’56-os szabadságharcossal emlékezett meg. A Facebookon közzétett videó szerint a kormányfő és Wittner Mária egy Gloria Victis 1956 feliratú, nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyezett el a 64 évvel ezelőtti forradalom emblematikus budapesti helyszínén, a Corvin közben, az ’56-os pesti srác emlékművénél.

Hirdetés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át Budapesten, a Várkert Bazárban. A miniszter kijelentette: az 1956-os forradalom és szabadságharc örökérvényű nemzeti kiállás volt a szabadság mellett, a mi feladatunk pedig az, hogy többé ne legyünk olyan helyzetben, amelyben a szabadságunkat bárki elveheti, nem engedhetjük meg, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek mindennapi életünkben.

A Fidesz közleményében azt hangsúlyozta: ötvenhat hősei azért harcoltak, hogy a magyar nép végre maga dönthessen saját hazájáról. Hozzátették: “most, a koronavírus-járvány időszakában is megóvjuk hazánk szuverenitását a politikai támadásokkal szemben, valamint a magyar emberek életét és anyagi biztonságát”.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője közleményében azt írta: az 1956-os forradalom öröksége arra emlékeztet, hogy a nemzeti önbecsülés, a szabadság iránti vágy és az igazságérzet még a legnehezebb időkben is emberfeletti erőt és elszántságot ad a magyaroknak.

Az ellenzéki pártok a Facebookon közzétett közös felvétellel emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. Ebben Jakab Péter, a Jobbik elnöke; Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke; Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke; Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője; Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke fejezte ki gondolatait.

Egyes pártok külön megemlékezéseket is tartottak.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke a párt budapesti online közvetített megemlékezésén azt mondta: Magyarországon nincs helye diktatúrának.

Az LMP politikusai Kéthly Anna szociáldemokrata politikus Budapest belvárosában álló szobránál koszorúztak.

A Párbeszéd politikusai online is közvetített budapesti megemlékezésükön azt hangsúlyozták: pártjuk egyetért az ’56-os forradalmárokkal, és azt gondolja, hogy Magyarország helye az európai demokratikus közösségben van.

Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi önkormányzat által rendezett ünnepi megemlékezésen azt hangsúlyozta: a közösséggé válás élménye teszi fontossá október 23-át, 1956 és 1989 e napját is.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.

Kapcsolódó témák: #Magyarország | #megemlékezés | #ünnep |
likeold
a fb oldalunkat