Hirdetés
Járványhelyzet

Hazánkban is megjelent a brit vírus

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Győr+
2021.01.13. 12:27

Szerdán is megtartja sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs, ahol a szakemberek ismertetik a koronavírus-járvány itthoni terjedésével kapcsolatos legfontosabb híreket.

Hirdetés

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, még zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, de zajlik a sziciális otthonokban élők oltása is. Ismertette, hogy az ország négy legnagyobb idősotthona után hétvégén megtörtént a 150-400 férőhelyes időotthonokban az oltás. 

Január első hétvégéjén ismételten az óvodák és iskolák dolgozóit tesztelték. Ezen a hétvégén a gyermekcvédelemben és szociális intézményekben dolgozónak biztosítják a tesztelést. Azt is elmondta, hogy a szociális alapszolgáltatásban dolgozók – például a gyermekjólétisek, javítóintézetben dolgozók, családsegítők, szociális munkások – is kérhetik a tesztelésüket 127 mintaponton, január 16-17 között.

Hirdetés

Dr. Csákó Ibolya rendőr alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság kiemelt főreferense a tájékoztatón felhívta a figyelmet a hamis vakcinákat kínáló csalókra és kiemelte, senki ne dőljön be ezeknek az internetes csalóknak.

Meg kell tanulnunk azt , hogy bizalmatlanok legyünk az internetes vakcina árusítással. Ne akarjunk a bűnözők áldozatává válni – hangsúlyozta az alezredes.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az elmúlt 24 óra legfrissebb adatait. Maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 184 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatálybalépése óta pedig összesen 19 332 emberrel szemben. 

Müller Cecília elmondta, újabb 1358 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, jelenleg 4870 embert ápolnak kórházban,339-en vannak lélegeztetőgépen

A tegnap beérkezett mennyiség (Pfizer, és Moderna) további 51 ezer fő beoltását teszi lehetővé – mondta Müller Cecília, aki az egészségügyi dolgozókat arra kérte, oltsák be magukat, mert szeretnének a következő csoportra.

Az elmúlt napon három betegnél is azonosították azt a brit, mutálódott vírusvariánst, amelyet már a környező országokban is – közölte a tisztifőorvos.

Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el ez a vírusvariáns – tette hozzá Müller Cecília. Fontos az, hogy mindig kövessük a változásokat. Az országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatban elmondta, tavaly év végén bukkant fel ez a vírusvariáns, amely gyorsabban és agresszívabban terjed. A megbetegedítési képessége nagyon magas – összegzett Müller Cecília.  

Egyelőre a vakcinagyártók jelentős része azt állítja, hogy a kifejlesztett vakcinák alkalmasak az új mutáns ellen – emelte ki. Még hosszú ideig kell hordanunk a maszkokat, és be kel tartanunk a higéniás szabályokat, aki kapott oltást, annak is be kell tartania az egyéb intézkedéseket – fűzte hozzá.

likeold
a fb oldalunkat