A világ legfinombb süteményei

Három magyar a legek között

Győr+
2019.11.02. 14:56

A CNN szakújságírója, Jen Rose Smith összegyűjtötte a világ 50 legfinomabb desszertjét. A desszertekkel és a gasztroturizmussal foglalkozó újságíró listájára három magyar sütemény is felkerült.

Melyik a világ legjobb sütije? Nehéz dűlőre jutni ebben a kérdésben. Van, aki a nagymama receptjére esküszik, van, akinek a kedvenc cukrászdájában kapható desszert a legfinomabb.

Jen Rose Smith arra vállalkozott, hogy a világ minden tájáról összegyűjti a legfinomabb süteményeket. A CNN szakírójának a listáján Argentínától kedzve Iránig, számtalan ország desszertje megtalálható. A listára olyan finomságok felkerültek, mint Németországból a Fekete-erdő torta, vagy Törökországból a baklava és nem hiányozhat a legjobbak közül Amerikából a brownie és a csokis keksz, vagy az olasz tiramisu sem. Az 50 legjobb között három magyar sütemény is szerepel. Nézzük, Smith szerint melyik ez a három.

Esterházy-torta

Az Osztrák-Magyar Monarchia öröksége ez az elegáns torta, amely Bécstől Szarajevóig minden cukrászdában kapható.

Fotó: mindmegette

A kritikus szerint az olvadó textúra és a gazdag édes íz állandó kedvenccé teszi ezt a régimódi tortát. A torta piskótája egyébként alapesetben darált dióval készül, de gyakori a mogyorós vagy mandulás liszttel készített változat is. Töltelékként leggyakrabban vajas krémet tesznek bele.

Hókifli

Egy karácsonyi finomság is felkerült a CNN listájára.

Fotó: mindmegette

A hókilfi azért nyerte el a szakíró tetszését, mert a régióra jellemző szilvávból és barackból készült lekvárokkal töltik meg a magyarok a kis kifliket. És persze olykor dióval, vagy mákkal. Az ünnepi hangulatát pedig az adja, hogy porcukorral van megszórva.

Rigó Jancsi

A harmadik magyar sütemény a listán a Rigó Jancsi, ami Smith szerint kiemelkedik a mesés magyar desszertek közül.

Fotó: mindmegette

A szakújságírót leginkább a süti selymes állaga és gazdag ízvilága, a baracklekvár és a csokimousse töltelék nyert meg. Smith a CNN olvasóinak elárulja azt is, hogy a sütemény elnevezése egy szerelmi történethez kötődik. Rigó Jancsi egy roma hegedűművész volt, aki elcsábította és feleségül vette Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt.

Forrás: mindmegette.hu

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #napi érdekes |