Hirdetés
Kalandozásaink

Füred idén is hozza, amit vártunk tőle…

Fotó: Győr+
Havassy Anna Katalin
2022.07.11. 09:15

Minden évben egyre nagyobb érdeklődéssel vágunk neki a Balatonnak, mert minden tavasszal elindul az újabb kétségbeesés, hogy kifizethetetlenül drága és szabad rablás ami folyik a magyar tenger mellett. Nyilván utazás és nyaralás fajtája válogatja. Mi egy napra ruccantunk le Balatonfüredre.

Hirdetés

Naná, hogy sikerült egy meglehetősen borongós napon nekiindulnunk a 82-es számú főútnak, amelytől idén óva intenek sokan. Vagy szerencsénk volt, vagy csak türelmesebbek vagyunk, de a veszprémvarsányi körforgalom építése miatt is csak 3.48 percet kellett várnunk, hazafele még annyit sem. A veszprémi elkerülő miatti giga-építkezésnél a Waze jól jött, de meg kell hagyni, kezdjük kinőni azt a magyar betegséget, hogy alig táblázunk ki valamit s azt is rosszul. Ha „Andris” nem segít, akkor is szépen elkalauzoltak volna minket a kiírások.

Egy napra 600 forint a parkolás

Parkolónak a Kisfaludy Strandnál lévő megállókat választottuk. 09.55-kor vettünk jegyet, egész napra, 600 forintot kellett beszórni az automatába. Egyébként 17 óráig tart a fizetős időszak, teljesen vállalhatónak tűnik akkor is, ha Füred olcsóbbik strandjára, és akkor is, ha a Tagore sétányra igyekszünk. Tavaly a Kisfaludy Strandon az egyszeri felnőtt belépő 1050 forint volt, idén július 1-je óta 1300. Emeltek rajta tény, de még így sem éri el egy mozijegy árát. A kicsit feljebb lévő Esterházy Élményfürdőbe most 1900, szintén ez a kategória, ízlés dolga ki melyiket választja. Pontosabban mi a strandot most kihagytuk, hűvös volt az idő. Azért beszélgettünk kicsit a bejáratnál egy idősebb házaspárral, akik elmondták, a sima lángos átlagosan 800 forint körül kapható bent a büfékben, innen mennek felfele az árak.  A főtt kukoricát drágának találták 800 forint/csőért. Azt mondták, ők nem igazán költekeznek, hoznak hűtőtáskában szendvicset, már érik otthon a paprika, a paradicsom. Viszont a jó sós, fokhagymás lángos, ami nem maradhat ki egyetlen nap sem.

Hirdetés
A Kisfaludy Strand bejárata

A strand mellett található csárdában aznap éppen olasz napot tartottak, a Minestrone levesből és Carbonara spagettiből álló menüt 2280 forintért kínálták. Elsőre kicsit soknak tűnt, de végülis Győrben is sok helyen ekörül kapható már a leves+második kombináció.

A Tagore sétányon nem a Borcsát és társait vettük górcső alá, inkább a balatoni falatok izgatták a fantáziánkat. El is időztünk egy évek óta nyitva tartó büfé kínálata előtt, ahol a sima lángos 800, a sajtos-tejfölös 1400 volt. Halászlét 2000-ért, gyrost 1500-ért, gyros tálat pedig 2700 forintért ehettünk volna. Megint csak elég átlagos áraknak tűntek… Presszó kávét már 300-ért is lehetett inni, igaz nem büfében vagy kávézóban, csak egy kisboltban, de a koffein akkor is koffein. A fél literes ásványvízért 250 forintot kértek egy sétányon lévő kisboltban, ami mondjuk drága, de tavaly is ennyi volt. Tényleg sok, de ugyanennyi volt egy nappal korábban a 451 fős Kup kisfalu presszójában is…

A hűtőmágnes a legnagyobb sláger…

Az ajándéktárgyak közül még mindig a hűtőmágnes a legdivatosabb, állványok sokasága várja a nézelődőket, vásárlókat. 600-800-1500 között vannak átlagban, függ az anyagtól és a kivitelezéstől is. Kulcstartók 1100-1500 körül kaphatók, de persze vannak képeslapok 200 forinttól felfelé. Bélyeget ellenben sehol sem kaptunk… Idén divatba jött a meglehetősen giccses, talán 3 decis fém kulacs, anyaghuzattal, 2500 forintért. Egy ízlésesebb tollat sikerült választanunk 400 forintért, s ez még hasznos is, csak ne vesszük el már rögtön a következő sajtótájékoztatón… Egyébként senki ne gondolja, hogy csak Balatonnal, vagy Füreddel kapcsolatos emléktárgyak kaphatók! Hódít a levendula, minden formában és felhasználásban, a játékok, a plüssök, a nyakláncok, a neves karkötők és a sort még lehetne folytatni. A butikok kínálják a kalapokat, a fürdőruhákat, a sortokat és a lenge szoknyákat, de bevalljuk: nem néztünk utána az áraknak. Valahogy úgy voltunk vele: egy napos kirándulók nem vesznek ilyesmit a „bazársoron.”

A városi múzeumot éppen felújítják, a turisták a Vaszary Galériában kapnak meg minden számukra fontos információt, és naná, hogy már az Anna-bált is hirdetik. Július 23-án lesz, nem hisszük, hogy eljövünk rá, de mindenesetre a programfüzetnek örültünk, mert kérés nélkül adták. Figyelnek tehát a látogatókra, ami az egyik legfontosabb szempont az idegenforgalomban.

Balatonfüred a hűvösebb időben is jó választás!

Persze éhesek lettünk mi is. Tanakodtunk, hogy Balaton Étterem vagy Füredi Halas Bisztró. A Balaton Étterem étlapját nézegetve sem estünk kétségbe, eléggé győri áraknak tűnt. Ám valahogy nem jött a várva várt érzés, így inkább a halfogásairól ismert családias hely felé vettük az irányt. A Fish and Chips verhetetlen! A fokhagymás tejföl és a finoman fűszerezett sültkrumpli mámor, 3990 forintért. Kollégánk nem szereti a halételeket, ám mivel mindig a hölgyek akarata érvényesül, beérte a rántott sajttal, hasábbal és tartárral 3490 forintért. A presszókávéért itt 550 forintot kértek el, ezt kissé drágának találtuk, de tény, hogy nem sokat kávézunk különféle éttermekben. Nagyon finomat és bőségeset ettünk, kiváló, figyelmes és kedves kiszolgálással. Ha a Hal a tortán forgatásán lettünk volna, járt volna a 10 pont…

A Fish and Chips verhetetlen!

Fagylaltot 450-480 forintért nyalhatunk, attól függ hol szeretnénk. Eltekintettünk a hűsítő finomságtól, jól is laktunk, meg aztán annyira meleg sem volt. Voltak helyettünk épp elegen minden fagyizónál. Népszerű íz a Tihanyi visszhang, a levendulás kajszi és az Illatos Izabella is, és egyre több merész, de ígéretesnek tűnő variációt olvashattunk a táblákon. Láttunk csavaros fagylaltot is, főleg a gyermekek körében arat sikert. Jégkása még mindig van, érthetetlen miért népszerű?! De hát ízlések és pofonok, ugye… Fagyizás helyett inkább bementünk a Bodorka Akváriumba, ha már itthon is vannak halaink, persze kisebbek és színesebbek. A felnőtt belépő 1200 forint volt, szerintünk megérte, de hát a halak szerelmeseinek nehéz is lenne megmagyarázni, hogy nem…

Szél és eső vetett véget idő előtt a kirándulásnak

A kikapcsolódásnak is felérő munkanap azonban hamar véget ért, hiszen fél 4 magasságában a szél viharossá vált és egyre sötétebb felhők gyülekeztek az égen. Persze a kocsiig nem értünk vissza az eső előtt. Így ha a Balatonban nem is lettünk vizesek, az égiek gondoskodtak rólunk. Egyébként hazáig is, hiszen körülbelül Zircig meglehetősen nagy felhőszakadásban autóztunk. Az utakon a tempó továbbra is megdöbbentő, eshet, fújhat, lehetnek terelések, a gázpedálról sokan képtelenek levenni a lábukat…

Viszont nem akarjuk elrontani ezt a kirándulást negatív gondolatokkal, hiszen egy jól sikerült napot zártunk itthon a lakásban, egy dobozos bablevessel, amit 699-ért vettünk egy szabadhegyi áruházban, a szavatossága pedig július 29 volt… Ugye, ha viszonyítunk, nem is olyan drága egy balatonfüredi kiruccanás?!

Galéria: Győr+

Kapcsolódó témák: #balaton | #gasztronómia | #gazdaság | #közlekedés | #nyár | #turizmus |
likeold
a fb oldalunkat