Szemszög

Figyelj a gumikra!

Havassy Anna Katalin Fotó: Depositphotos.com
2022.11.16. 14:33

Az időjárás egyelőre meglehetősen kegyes volt hozzánk, hiszen már a novemberbe is jócskán beléptünk.

Hirdetés

Örülünk az enyheségnek, csak módjával kellett eddig fűtenünk. Jól is jön az természet segítsége, az elszabaduló energiaárak mindenkire extra terheket pakolnak. Spórolunk és spóroljunk is ott, ahol csak lehet. Ám ahogy mindenben, abban is megoszlanak a vélemények, hogy miben lehetünk most megengedőbbek. Nos, én azt mondom, a biztonságon nem szabad! Különösen nem, ha közlekedésről van szó.

Ugyanis társasjátékról beszélünk, ahol sok-sok résztvevővel kell osztozunk az aszfalton, a bábuk pedig ebben a játékban hús-vér emberek. Nem tehetjük kockára az életüket spórolás miatt, mert ha beülünk a volán mögé, onnantól megszűnt az, hogy csak saját magunkért felelünk.

Ellenőriztessük tehát az autók műszaki állapotát és fordítsunk különösen nagy hangsúlyt a téli gumik állapotára. Ne legyenek kopottak, öregek, sérültek, hogy csak a legfontosabb szempontokat említsem. A téli abroncsok ugyanis alkalmasak arra, hogy a leghidegebb hónapokban is rugalmasak maradjanak, mintázatuk pedig fokozza a tapadást és a húzó erőt a nedves, vagy havas úton is.

S bár Magyarországon törvényileg nem kötelező váltani, javasolt téli gumi szettet szereltetni. Hogy mikor, nos abban segíthet a tartósan 7°C alatti útfelület szabálya. Jelenleg tehát úgy tűnik van még idő, bár nem sok. Nézzük át a gumikat, vegyünk újakat ha kell, és tetessük fel mielőbb. Mert a biztonságon soha sem szabad spórolni!

Kapcsolódó cikkünk:

Fotó: Depositphotos.com

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #112 | #baleset-megelőzés | #közlekedés | #Szemszög | #tél |