ENSZ-főtitkár: meg kell őrizni az atomlétesítmények biztonságát

Fotó: Depositphotos
MTI
2022.03.14. 20:22

Meg kell őrizni az atomlétesítmények biztonságát - hangsúlyozta hétfőn, az ukrajnai háború kapcsán António Guterres ENSZ-főtitkár, lehetségesnek nevezve egy esetleges atomháború perspektíváját is.

Hirdetés

A világszervezet székhelyén újságíróknak nyilatkozva a főtitkár “hátborzongató fejleménynek” nevezte az orosz nukleáris erők készültségi szintjének emelését. Emiatt szerinte “a nukleáris konfliktus lehetősége – amely korábban elképzelhetetlen volt – visszatért a lehetőségek világába”.

Guterres az orosz hadsereget okolta a legtöbb polgári áldozat halála és az elpusztított polgári létesítmények nagy része miatt. De kijelentette, hogy továbbra is ellenzi az Ukrajna fölötti repülési tilalmi övezet létrehozásét, amely növelné a NATO-erők és Oroszország közötti nyílt konfrontáció kockázatát.

Az ENSZ-főtitkár sajnálatát fejezte ki a donyecki incidensről szóló sajtóértesülések kapcsán. “Álláspontunk igen világos: a polgári személyek és polgári infrastruktúra elleni bármilyen támadás sajnálatot vált ki” – szögezte le.

Előzőleg Gyenyisz Pusilin, a donyecki “népköztársaság” vezetője az orosz médiának nyilatkozva bejelentette, hogy legkevesebb húsz ember életét vesztette és 28 megsebesült Donyeck belvárosában egy lelőtt, Tocska-U típusú, orosz álláspont szerint ukrán rakéta szilánkjainak becsapódása következtében. Az ukránok ezt követően jelezték: a rakétát szerintük “csakis Oroszország” lőhette ki.

António Guterres figyelmeztetett arra, hogy az ukrajnai háború következtében “éhínségorkán” alakulhat ki számos országban.

“Ukrajna lángokban áll”, és “az országot éppen most tizedelik meg a világ szeme láttára” – fogalmazott. Majd hozzátette: “minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy elkerüljük az éhínségorkánt és a világélelmezés összeomlását” – mondta.

A főtitkár szerint az ukrán és az orosz mezőgazdasági termékek blokádja miatt a háború következményei várhatóan a legszegényebbeket sújtják majd a legkeményebben, és a politikai bizonytalanság és a zavargások csíráit hintik el az egész világon.

A politikus megjegyezte, hogy a gabonaárak máris meghaladták a 2012-es arab tavasz és a 2007-2008. évi éhséglázadások szintjét.

Negyvenöt afrikai és kis jövedelmű ország importálja a gabonaszükséglete legalább egyharmadát Oroszországból és Ukrajnából, tizennyolc – közöttük Burkina Faso, Egyiptom, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Libanon, Líbia, Szomália, Szudán és Jemen – pedig az 50 százalékát – közölte az ENSZ-főtitkár. Ismételten szorgalmazta az ukrajnai harcok mielőbbi beszüntetését.

Az ENSZ hétfőn válságcsoportot hozott létre az ukrajnai háborúnak a globális élelmiszer- és energiapiacra gyakorolt hatásai kezelésére.   A főtitkár bejelentette, hogy az ENSZ további 40 millió dolláros segélyt nyújt a központi humanitárius segélyalapjából Ukrajnának.

Fotó: Depositphotos

Hirdetés