Szakadár vezető

Donyeckben csapódtak be egy lelőtt ukrán rakéta szilánkjai – halottak

Fotó: By Віталій - Парад в Києві /Wikipedia.org
MTI
2022.03.14. 11:26

Legkevesebb húsz ember életét vesztette és 26 megsebesült Donyeck belvárosában egy lelőtt, Tocska-U típusú ukrán rakéta szilánkjainak becsapódása következtében - jelentette be Gyenyisz Pusilin, a donyecki "népköztársaság" vezetője hétfőn az orosz médiának nyilatkozva.

Hirdetés

Pusilin szerint a halottak között gyerekek is vannak, a sebesültek közül többnek súlyos az állapota. A tisztségviselő azt is közölte, hogy a Donyeck városközpontja felett lelőtt Tocska-U kazettás töltetet hordozott.

Kijelentette, hogy a donyecki városközpontban nincsenek katonai objektumok. A vezető gyászt rendelt el a “népköztársaság” területén.

A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni felvételein egy kiégett autóbusz, több megsérült gépkocsi és üzlet volt látható, valamint több, a lángok elfojtásán dolgozó tűzoltó. A jelentés szerint voltak, akik a bankautomatánál sorban állva vesztették életüket.

A Tocska egy szovjet fejlesztésű harcászati rakétarendszer. A korszerűsített Tocska-U változatának hatótávolsága elérheti a 120 kilométert. Hivatalos bejelentés szerint az orosz szárazföldi erők 2019-ben fejezték be átállást a Tocska-U komplexumokról a fejlettebb Iszkander-M-re. A típus az ukrán hadseregnél még rendszerben áll.

Pusilin szerint a donyecki “népi milícia” légvédelme eddig 15 Tocska-U rakétát semmisített meg. Hangsúlyozta, hogy ha a donyecki városközpontra kilőtt rakétát nem lőtték volna le, az elszenvedett veszteség még súlyosabb lett volna.

Illusztráció: By Віталій – Парад в Києві 24.08.2008, CC BY 3.0

Kapcsolódó témák: #háború | #külpolitika | #Oroszország | #Ukrajna |
likeold
a fb oldalunkat