Egészség és gasztronómia

Együnk több vadat!

Fotó: Pixabay
JKA
2021.09.03. 15:38

Egészséges és finom a vadhús, ezért érdemes többször szerepeltetni étrendünkben. Erre hívja fel figyelmünket az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum a Pákozdon szombaton nyíló Vadgasztronómiai Fesztiválon.

Magyarországon ebben a kategóriában a szarvas, az őz, a vaddisznó, a fácán és a vadnyúl kerül leggyakrabban terítékre.

S hogy miért egészséges? A vadonélő állatok húsában nagyon kevés a zsír. Ez aktív életmódjuknak és természetes táplálkozásuknak köszönhető. Húsuk nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, melyek csökkentik a koleszterinszintet és az egyéb krónikus betegségek kockázatát.

A húsok jellemző tápanyagtartalma a fehérje, és zsiradékhányaduk sem elhanyagolható. Az arány a vadaknál kifejezetten jó, hiszen 80 százalék fehérjét és 20 százaléknyi zsírt tartalmaznak. 100 grammnyi vadhúsban körülbelül 120 kalóriát, 2-4 gramm zsírt és 20-24 gramm fehérjét tudunk kimutatni. Kiváló vasforrások, de B és E vitamin, értékes béta-karotint, továbbá kalcium és magnézium is található bennük.

További előny, hogy a vadon élő állatok étkezését és fejlődését nem befolyásolják hormonkészítményekkel, antibiotikummal, ezért húsuk egészséges és zamatos marad. Mivel folyamatos mozgásban vannak, így jobb a vérkeringésük, ez pedig zamatosabb ízvilágot eredményez.

Az elejtett állat húsát kizsigerelés után néhány napig bőrében vagy tollában felakasztva pihentetik, hogy izomrostjai megpuhuljanak. Az érleléstől kibontakoznak az aromák, amelyek gazdagabb ízeket, és porhanyósabb állagot eredményeznek.

A konyhakész vadhúst otthon több napos pácolással készíthetjük elő. Többféle mód létezik, szinte mindegyikkel jó eredményt érhetünk el. Elkészítésükhöz bátran használjunk illatos fűszereket, babérlevelet, borókabogyót, rozmaringot, kakukkfüvet, majorannát. Szalonnával való tűzdeléssel és vörösborral tovább finomíthatunk vadételeinken. Az igazi ínyenceknél erdei gombák és gyümölcsök is kerülnek az asztalra.

Kapcsolódó témák: #egészség | #élelmiszerek | #gasztronómia |