Természetközelben

Dísztyúkok a kertben

Fotó: Nagy Ferenc
Nagy Ferenc
2020.04.20. 18:31

Drága nagymamám falusi háza jut eszembe az udvaron kapirgáló tyúkokkal, mikor ehhez a cikkhez idézem fel emlékeimet, a baromfitartásról.

Akkoriban elsősorban gazdasági jelentősége volt a baromfik tartásának, de manapság sokan tartanak kedvtelésből díszbaromfit a kertjükben. Különösen a korona vírus járvány értékelte fel a zöldségtermesztés és a baromfi nevelés státuszát ezekben a nehéz időkben.

Ahogy a mondás tartja, „ma reggel fél ötkor kukorékolt a szomszéd kakasa, uborkasalátát készítettem hozzá”. A viccet félretéve azonban, komoly igény merült fel az emberekben egy természetközelibb életmódra.

A baromfi tartás egyébként városban is megengedett, azonban helyi rendeletekkel szabályozzák annak körülményeit. Ezekről érdemes tájékozódni az önkormányzatoknál. Elhelyezési, létszámbeli, tartási körülmények is fontosak a hatóság- és a közösség számára.

A díszbaromfik hatalmas forma-, szín- és méretgazdagsága, elragadja a képzeletünket, de azért érdemes optimalizálni elképzeléseinket, hogy a későbbiekben sok bosszúságtól kímélhessük meg magunkat. Egy kakas és 4-6 tyúkocska gondozása nem jár sok törődéssel. Érdemes zárható ólat és kifutót készíteni számukra. Ezt sűrű hálóval védjük a kistestű ragadozók és a ragadozó madarak ellen. Elég mellbevágó élmény, mikor reggel a tyúkólban csupa elpusztult állattal találkozunk, amit megfojtogatott egy menyét. Télen az éhes héják, ölyvek a baromfiudvarban, vagy a galambdúcban is lecsapnak áldozatukra.

No de tegyük félre aggályainkat és csapjunk bele a közepébe! Kapjuk kezünkbe egy-egy színes baromfis kiadvány példányát, vagy böngésszünk a neten! Érdemes családtagjainkat is bevonni, a későbbi félreértések elkerülése végett.

Óriási mennyiségű a választható típusok száma. Döntsük el azt is, hogy gazdasági hasznú, vagy csak tisztán díszítő értéke miatt szeretnénk tartani. Vannak óriások és törpék, különleges alakúak és zöld tojást tojók. Keltethetünk tojásból, illetve naposcsibét is vásárolhatunk.

Nagymamám kotlóssal keltetett, de manapság modern keltetőgépeket is könnyű beszerezni. Lényeg, hogy a kiscsibéket melegen kell tartani.

Ha összebújnak akkor fáznak, ezért az a jó, ha egymástól eltávolodva csipegetnek. Melegítésre legalkalmasabb az infralámpa, aminek magasságát jól kell belőni, nehogy megégesse a kicsiket!

Érdemes néhány darabbal többet beszerezni a természetes elhullás miatt, illetve rántani való korban azért mégis érdemes megkóstolni a többlet szaporulatot! Hat tyúkocska már a tojásellátásunkat is megoldja éves szinten. Etethetünk speciális tápkeverékekkel, de természetes táplálékkal is. Kiengedhetjük őket a kertbe is, természetesen felügyelettel, hogy csipegessenek egy kevéske tyúkhúrt, illetve gilisztát. A kiirthatatlan meztelencsigától is megszabadítják a kertet.

Természetesen takarítani is kell őket, és figyelni az egészségükre. Állatorvosi felügyelet szintén elengedhetetlen a betegségek megelőzésére. A tartásukhoz szükséges felszerelések interneten is megrendelhetők. Nagyon fontos, hogy a gyermekek is közelebb kerülnek a természethez gondozásukkal. Így megtanulják értékelni az élet jelentőségét, és örömét!

A cochin, brahma, vagy a kínai selyemtyúk és társai szemet-gyönyörködtető jószágok, és hasznosak is a mindennapjainkban!

Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #mezőgazdaság |