Operatív Törzs

Az ország élelmiszerellátása biztosított

Illusztráció: Marcali Gábor
HAK
2020.04.21. 12:06

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján részt vett Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium államtitkára, aki hazánk élelmiszerellátásáról beszélt.

Az államtitkár legelőször köszönetet mondott az élelmiszerlánc minden szereplőjének, majd hangsúlyozta: „Az ország élelmiszerellátás biztosítva van, de mindenkitől türelmet szeretnénk kérni!”

Tájékoztatójában részletesen kitért arra is, milyen ellenőrző folyamatokat végeztek el eddig a szakemberek és milyen tapasztalatokkal lettek gazdagabbak. Kiemelte, hogy Magyarország élelmiszerrendszere Európában az egyik legjobb, ami mindenképp nyugalommal kell hogy eltöltsön mindenkit.

Az ellenőrzések folyamán az élelmiszerüzletek 73 százaléka nem biztosított a bejáratnál kesztyűt, de az eladótérben már megfelelő volt az eldobható védőeszközök minősége és mennyisége.

Tapasztalták, hogy a fertőtlenítés is folyamatos: a bevásárlókocsikat és kosarakat naponta fertőtlenítik, a fogantyúkat műszakonként akár többször is.

Kitért a termelők helyzetére, hangsúlyozva, hogy tisztában vannak vele, hogy nincsenek egyszerű helyzetben. A termelők és a vásárlók nehezebben találkoznak, így az árucsere folyamata is nehézkes. Emlékeztetett, hogy érdekükben létrehoztak egy Termelőkereső felületet, amelyet mindenki igénybe vehet, akár regisztrálni szeretne, akár böngészni.

Illusztráció: Marcali Gábor

A közétkeztetésről is szó esett, ellenőrzéseket itt is végeztek a szakemberek, az összesített tapasztalatok ezen a területen is jónak mondhatók. Összesen 230 intézmény látogatta meg, a leggyakoribb problémát a dolgozók személyes higiéniája és az egyéni ételhordók tisztasága jelentette, ám hangsúlyozta: az életek minden esetben a megfelelő hőkezelést kapták, s biztonságosan fogyaszthatók voltak.

Zsigó Róbert államtitkár kiemelte, hogy a szeszfőzdék jelezhetik, ha pálinka helyett a jövőben fertőtlenítőt gyártanénak. Ezt azonban minden esetben jelezni kell a Nébih felé jelezni kell. A beérkező igényt feldolgozzák, majd a szakemberek kiszállnak a helyszínre és ellenőrzik, van-e lehetőség a biztonságos és hatásos átállásra. Ha minden megfelel az előírásoknak, akkor a jövőben pálinka helyett fertőtlenítő folyadékot állíthatnak elő.

Többször is hangsúlyozta, hogy a Nébih honlapján számos hasznos információ és tanács olvasható, érdemes tehát minél gyakrabban és rendszeresen látogatni a portált.

Kapcsolódó témák: #élelmiszeripar | #koronavírus |