#WeRemember

A holokauszt áldozataira emlékeznek

Képkivágás
Németh Boglárka
2022.01.19. 14:07

Január 27-e világszerte Holokauszt Nemzetközi Emléknapja. A Nyugat-Dunántúli Magyar-Izraeli Baráti Társaság az Izraeli Nagykövetség főszervezésében felhívást tett közzé. Január 20. és 26. között bárki elkészíthet egy fotót, amelyen egy A4-es lapot tartva a #WeRemember, magyarul #Emlékezünk felirattal szerepel.

Hirdetés

“Az akció az auschwitzi tábor felszabadulásának január 27-i évfordulójához kapcsolódik. 2005-ben elfogadtak egy olyan egyezményt, hogy ez a dátum legyen a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja” – tájékoztatott Bana József, a Nyugat-Dunántúli Magyar Izraeli Baráti Társaság alelnöke, majd hozzátette, hogy az Izraeli Nagykövetség mindenkit arra kér, hogy emlékezzen az áldozatokra.

Egy A4-es papírra kinyomtatva a #WeRemember vagy a #Emlékezünk feliratot kell elkészíteni és egy jellegzetes zsidó épület – Győrben például a zsinagóga előtt – készítsünk ezzel egy fotót. Ezt követően a képet juttassuk el 2022. január 26. este 8 óráig a press@budapest.mfa.gov.il email címre, vagy a Nyugat-Dunántúli Magyar-Izraeli Baráti Társaság tallos@tallos.hu e-mail címére.  A világon szinte mindenhol így emlékeznek az áldozatokra, az elkészült fotókat pedig a nagykövetség közösségi oldalain lehet majd megnézni és tovább osztani. 

“Ebben bárki részt vehet, természetesen kértük az önkormányzatot, és a polgármester urat is, hogy támogassa ezt a rendezvényt. Mindenkit, aki rokonszenvet érez és mögé áll az ügynek, szeretettel várjuk” – hangsúlyozta Bana József, aki szerint az emlékezésnek egyértelmű üzenete van a jelen és a jövő számára is. “Szörnyű tragédia, ami akkor történt és arra szeretnénk a kampányban való részvétellel felhívni a figyelmet, hogy ez soha többé ne történhessen meg sehol, senkivel.” 

A világnap kapcsán megyeszerte eseményeket is szerveznek. Január 29-én szombaton, Mosonmagyaróváron a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.) filmvetítés, majd utána közös beszélgetés is lesz. Az Anne Frank – Párhuzamos történetek című filmet játsszák, a vetítésre a belépés díjtalan. 

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #emlékezés | #Győr+ TV | #híradó | #holokauszt | #világnap |