Hirdetés
Nyolc százalékkal csökkenti a halálos szívroham kockázatát

A halolaj jótékony hatásai

Fotó: Pixabay
Győr+
2019.10.04. 10:50

Hirdetés

A halolajban található omega-3 zsírsav, melyet a lazacból vagy a tonhalból nyernek ki, nyolc százalékkal csökkenti a szívbetegségek és a halálos kimenetelű szívinfarktus kockázatát, a stroke-ra viszont nincs hatással – derül ki egy friss tanulmányból.

A zsírsavakban gazdag halolajról már korábban is tudták, hogy jó hatással van szívre, segíthet megelőzni a szívrohamot és a koszorúér-betegségek okozta elhalálozást – olvasható a Daily Mail cikkében.

Hirdetés

Arra azonban csak most derítettek fényt, hogy a stroke kialakulását nem befolyásolja. A tanulmány, melyet Yang Hu, a Harvard Egyetem munkatársa készített, az American Heart Association lapjában jelent meg.

A korábbi, témában végzett kutatások eredményei ellenére a randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) több esetben következetlenséget mutattak. Köztük volt két tavalyi vizsgálat is, amely nem bizonyította a felsorolt előnyöket.

A legfrissebb kutatásba 120 ezer embert vontak be – egy részük naponta fogyasztott halolaj kapszulát, míg a többi tesztalany placebót kapott.

A rendszeres fogyasztóknál bizonyítottan nyolc százalékkal csökkent a szívbetegségek előfordulása, kivéve a stroke-ot. Sőt, a kockázat még tovább csökkent azoknál, akik napi 840 milligrammot vittek be az átlagos 250–500 helyett.

Kapcsolódó témák: #egészség | #napi érdekes |
likeold
a fb oldalunkat