Hirdetés
Egészség

A fokozott izzadás is lehet a D-vitamin hiány egyik tünete

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2022.01.13. 14:37

A D-vitamin hiány az őszi-téli hónapokban már népbetegségnek számít, köszönhetően a friss levegőn való tartózkodás hiányának. Míg nyáron elég fél óra napsütés, hogy szervezetünk feltöltődjön D-vitaminnal, addig télen ezek a raktárak szervezetünkből teljesen kiürülnek. Mutatjuk, melyek azon tünetek melyek a hiányára utalhatnak és miként lehet ezeket pótolni.

Hirdetés

Levertség, kialvatlanság, elegendő alvás után is

Számos vitaminnak a hiánya utalhat arra, hogy kimerült vagy egy kiadós alvás után is, valamint dekoncentrációt tapasztalsz a munkahelyeden. Azonban, ha huzamosabb ideig fent áll ez a probléma, és emellé még kedvtelenség is társul, akkor okkal gondolhatsz arra, hogy D-vitamin hiánnyal küzdesz.

Fotó: freepik.hu

Továbbá ennek a vitaminnak a hiánya felboríthatja az alvásritmusunkat is, mivel ugyanazon a területen hat az agynak mint a szerotonin illetve a dopamin.

Gyakori megbetegedés, romló fogak, izzadás

A D-vitamin hiányát sok súlyos betegség kialakulásával hozták már összefüggésbe. Hiánya az immunrendszer működésének a csökkenését eredményezi, mely által könnyebben fogunk elkapni felső légúti megbetegedéseket, illetve különböző vírusokat. A gyermekeknél a D-vitamin hiány angolkórhoz vezethet, míg felnőtteknél a daganatos betegségek kialakulására való hajlamot is növeli. Létfontosságú szerepe van a kalcium és foszfor felszívódásának, ezáltal a csontképződésnek a szervezetünkben. Ha gyorsan romlanak a fogaid, és olyan problémák jönnek elő mint a csontritkulás, vagy gyakori törések, akkor magas dózisú D-vitamin bevitellel javítható az állapot.

Fotó: freepik.hu

Amennyiben azt tapasztalod, hogy gyakran felhevül a testhőmérsékleted 37 celsius fokra, valamint gyakran izzadsz még a hideg időjárásban is mozgás nélkül, akkor nem árt ellenőriztetni a D-vitamin szintedet.

Teendők a fennálló tünetek esetén

Ha a fenti tünetek közül többnél magadra ismersz, akkor bizonyítást kell nyerni róla, hogy valóban D-vitamin hiány okozza a tüneteket. Ehhez egy laboreredményre van szükség, amihez háziorvos adhat beutalót, vagy magán egészségügyi intézményben elvégeztethetjük díj ellenében.

Igazolt vitamin hiány esetén, magas dózisú kúrát kell alkalmazni, amit az orvos szab meg, lévén hogy ez a vitamin túladagolható. Figyeljünk az étkezésre is, fogyasszunk minél több tejterméket, tojást és halat, amik gazdagon tartalmaznak D-vitamint. Zöldségek közül a gomba a leggazdagabb forrása, amit szerencsére számtalan módon be lehet illeszteni az étrendünkbe. Reggeli indítóként igazi vitaminbomba a frissen facsart narancslé, ami a sok értékes tápanyag mellett, bőven tartalmaz D-vitamint is.

Kapcsolódó témák: #betegség | #egészség | #tél |
Hirdetés