Hirdetés
Orosz-ukrán háború

140 ezer menekült érkezett már Magyarországra

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Győr+
2022.03.04. 06:13

Kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően - közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere. Pénteken is folyamatosan beszámolunk a háború történéseiről, kövesse figyelemmel folyamatosan frissülő hírfolyamunkat.

Hirdetés

140 ezer menekült érkezett már Magyarországra

Magyarországra a háború kirobbanása óta 140 ezer menekült érkezett Ukrajna irányából Magyarországra, köztük mintegy 100 ezren ukrán nemzetiségűek, 22 ezren magyar nemzetiségűek, továbbá nagyjából 18 ezren Unión kívüli országok állampolgárai – közölte Szijjártó Péter.

Oroszország elrendelte a Facebook blokkolását

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) elrendelte pénteken a Facebook közösségi média oroszországi működésének blokkolását, mert szerinte az hátrányosan megkülönbözteti az orosz médiumokat.

Mariupolban áram és víz sincs sok helyen

A NATO-nak katonákat kell küldenie Ukrajnába, mert Oroszország magától nem hagyja abba ezt a háborút, amíg sivataggá nem változtatja Ukrajnát – nyilatkozta a BBC-nek Szergej Orlov, Mariupol polgármestere.

Putyin: nincs miért aggódniuk a környező országoknak

Oroszországnak nincsenek barátságtalan szándékai a környező országokkal szemben, minden cselekedete kizárólag az ellene irányuló barátságtalan intézkedésekre adott válasz – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy online rendezvényen.

Matteo Salvini a román vagy a magyar határhoz készül

Matteo Salvini, a Liga vezetője készen áll arra, hogy az Ukrajna és Románia vagy  Magyarország közötti határnál “jelen legyen” – ezt maga a politikus  jelentette be pénteken.

Orbán Viktor az Európai Bizottság alelnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Margarítisz Szkínászt, az Európai Bizottság alelnökét péntek délután – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Anyanyelvtől, vallástól, nemzettől függetlenül segítenünk kell

Európa békéjéért könyörgött pénteki nyilatkozatában Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, aki azt is kijelentette, hogy anyanyelvtől, vallástól, nemzeti hovatartozástól függetlenül segíteni kell a szenvedőknek.

Vitalij Klicsko: Dicsőség lenne meghalni a hazáért

Dicsőség lenne meghalni a hazáért – mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ARD német országos közszolgálati televíziónak egy pénteken sugárzott interjúban, amelyben kiemelte, hogy az orosz invázióval dacoló ukrán fővárosban „horror” lett az élet.

Fehéroroszország nem vesz részt a hadműveletekben

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken kategorikusan tagadta országa részvételét az ukrajnai háborúban.

Megsérült a zaporizzsjai atomerőmű két munkatársa

Megsérült két biztonsági alkalmazott az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőműben – közölte pénteken Bécsben Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

Hajnalban az ukrán vészhelyzeti hatóságok azt közölték, hogy tűz ütött ki az erőműnél az orosz csapatok támadását követően. Néhány órával később érkezett hírek szerint sikerült eloltani a lángokat, amelyek egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

Grossi azt nem közölte, hogy az erőmű dolgozóinak sérülését mi okozta.

A főigazgató sajtótájékoztatóján elmondta: folyamatos kapcsolatban vannak az ukrán hatóságokkal. Kiemelte, hogy az erőmű mind a hat reaktorának biztonsági rendszere sértetlen, nem került radioaktív anyag a levegőbe.

A zaporizzsjai atomerőműben jelenleg a hat közül csak egy reaktor üzemel, a többit lekapcsolták vagy rutinjellegű karbantartási munkálatok miatt jelenleg nem működik.

Rafael Grossi azt javasolta, hogy Oroszország és Ukrajna folytasson tárgyalásokat a csernobili atomerőmű területén a NAÜ védnöksége alatt. Egy ilyen találkozón a felek elkötelezhetnék magukat amellett, hogy garantálják az ukrajnai atomlétesítmények biztonságát.

Ismét történelmi mélyponton a forint: 386 Ft az euró, 350 a dollár

386 forintot ér egy euró, miután az elmúlt percekben felgyorsult a magyar valuta gyengülése. Hazai tényező továbbra sincs emögött, az oka az orosz invázió eszkalálódása az Ukrajnával szembeni háborúban. Egy dollár immáron 350 forintot ér.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség is kitiltotta versenyeiről az oroszokat

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásának megfelelve felfüggesztette az összes orosz és belarusz sportoló, tisztségviselő és más hivatalos személy részvételét bármely nemzetközi vagy kontinentális eseményen.

Újabb nagyvárosba vonultak be az oroszok

A hírt, miszerint az orosz megszállók bevonultak Mikolajevbe Vitalij Kim, Mikolajevi Megyei Állami Közigazgatásának elnöke jelentette be.

Stoltenberg: A NATO nem akar háborút Oroszországgal

A NATO példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen, azonban a szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek pénteki rendkívüli tanácskozását megelőző sajtónyilatkozatában.

Romokban Borodjanka

Csak füstölgő romokat látni az orosz támadás után a Kijevtől alig 50 kilométerre fekvő városban.

Már biztos: megsemmisült a világ legnagyobb teherszállító-repülőgépe – VIDEÓ!

Sok ellentétes hír látott napvilágot az elmúlt napokban, de mos itt a bizonyíték.

Két órát egy épület romjai alatt feküdt az ukrán úszóválogatott edzője

Az ukrán úszóválogatott szövetségi kapitányát, Ajna Morozovát egy rakétatalálatot érő épület romjai közül menekítették ki. Két órán keresztül feküdt a törmelékek alatt. – írja az M4sport.hu.

Ajna Morozova a válogatott mellett a Szpartak Harkiv csapatának igazgatója, de az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után úgy döntött, hogy önkéntesnek áll, hogy a rászorulókon segítsen. Éppen munkáját végezte, amikor az épületet, amelyben tartózkodott, rakétatalálat érte.

“Élek, félig-meddig biztonságban vagyok, és nagyon mérges. Az épületben dolgoztam önkéntesként, a katonáknak biztosítottam élelmet, és ezt folytatni kívánom. Nem vonulhatok háttérbe, hisz ez az én hazám is. Két órán keresztül a romok fogságában voltam, közben minden létező istennek imádkoztam az összes nyelven, amelyet ismerek. Képtelen voltam megmozdulni, azt hittem, ott betemetve ér a halál” – írta az e-mailben, amelyet az Ukrán Úszószövetségnek címzett a képpel, amelyen láthatóak voltak a sérülései.

Az imák között segítségért is kiáltott, szerencséjére meghallották és ki tudták menteni a romok közül.

Forrás: m4sport.hu

Háromszor akarták megölni Zelenszkijt a múlt héten

A lap értesülései szerint két kísérlet mögött a Wagner-csoport nevű magánhadsereg áll, amely a Kreml utasításait hajtja végre, de hivatalosan nem tartozik az orosz fegyveres erők vagy titkosszolgálatok kötelékébe.  

Orosz kézen a zaporizzsjai atomerőmű

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

Orbán: egy esetben történhet baj, ha belesodródunk ebbe a háborúba!

A Kossuth Rádió reggeli műsorában vendégeskedett a miniszterelnök. A téma természetesen az Ukrajnában 8 napja dúló háború volt, és az, hogy a konfliktusnak milyen következményei vannak és lesznek az országunkra.

London az ENSZ BT rendkívüli összehívását kezdeményezi

A brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi – jelentette be a Downing Street péntek hajnalban.

Akadozik a független sajtó és a Facebook elérhetősége Oroszországban

A Meduza a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson azt tudatta, hogy úgy tudják, egyes oroszországi felhasználók nem tudják megnyitni az oldalt, de nem kaptak értesítést a hatóságoktól arról, hogy elérhetetlenné tették volna a hírportált.

Kigyulladt a zaporizzsjai atomerőmű – VIDEÓ!

Az erőműkomplexumon kívül, egy oktató épület gyulladt ki a zaporizzsjai atomerőműnél az orosz csapatok támadását követően. Az ukrán illetékesek nem mértek a szokásosnál magasabb sugárzást a környéken.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök friss videójában kijelentette, hogy Oroszország a háborúban “nukleáris terrorizmushoz” folyamodik, és meg akarja ismételni a csernobili katasztrófát. “Figyelmeztetünk mindenkit, hogy még soha egyetlen ország sem lövetett nukleáris erőművet. Ez az első eset az emberiség történetében. Ez a terrorista állam nukleáris terrorizmust alkalmaz” – hangsúlyozta beszédében az ukrán elnök.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

Szerencsére sikerült eloltani a tüzet, az esetnek nincsenek sérültjei

Kapcsolódó témák: #atomerőmű | #háboró | #Oroszország | #Ukrajna |
Hirdetés