Hirdetés
Orosz-ukrán háború

London az ENSZ BT rendkívüli összehívását kezdeményezi

Fotó: Depositphotos
MTI
2022.03.04. 07:00

A brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi - jelentette be a Downing Street péntek hajnalban.

Hirdetés

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az után, hogy orosz csapatok támadását követően tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő Enerhodarban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök “felelőtlen lépései közvetlen fenyegetést jelenthetnek egész Európa biztonságára” – idézi a brit kormány közleménye Johnsont, miután a brit kormányfő telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A két vezető egyetértett abban, hogy kulcsfontosságú a tűzszüneti megállapodás létrehozása.

Péntek hajnalban az ukrán hatóságok azt jelentették, hogy orosz támadást követően tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműnél, de csak a komplexum egyik oktatóépületét és laboratóriumát érintette a tűz, és a sugárzás mértéke nem változott. Andrij Tuz, a létesítmény szóvivője nem sokkal korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket: állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszaka folyamán telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel a Enerhodarban kialakult helyzetről, és Biden is felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a katonai tevékenységgel az erőműnél.

Zelenszkij az ukrán elnöki hivatal által közzétett videón kijelentette, hogy Oroszország a háborúban “nukleáris terrorizmushoz” folyamodik, és meg akarja ismételni a csernobili katasztrófát.

“Figyelmeztetünk mindenkit, hogy még soha egyetlen ország sem lövetett nukleáris erőművet. Ez az első eset az emberiség történetében. Ez a terrorista állam nukleáris terrorizmust alkalmaz” – mondta az ukrán elnök.
  
Fotó: Despositphotos

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #ENSZ | #háború | #Nagy-Brittania | #Oroszország | #Ukrajna |
likeold
a fb oldalunkat