Háború Ukrajnában

Orosz kézen a zaporizzsjai atomerőmű

Fotó: MTI
Győr+
2022.03.04. 08:46

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

A zaporizzsjai atomerőművi blokkok sértetlenek maradtak, a sugárzási állapotban eddig nem észleltek változást. Az erőművet elfoglalta az orosz hadsereg – közölte az ukrán atomenergetikai hivatal.

A tájékoztatás szerint az első energiablokk tervezett és megelőző javításokra szorul, a második és harmadik számú blokkok le vannak kapcsolva a hálózatról és a nukleáris létesítmények hűtéséről, a negyedik blokk üzemel, elektromos teljesítménye 690 megawatt;az ötödik és a hatodik energiablokk a nukleáris létesítmények hűtését végzi.

A közleményből kiderül: az üzemeltető személyzet figyelemmel kíséri az erőművek állapotát, és biztosítja azok működését a technológiai előírásoknak megfelelően.

Korábban az atomerőmű sajtószolgálata azt közölte, hogy az objektum területén tűz ütött ki, és a háttérsugárzás változatlan. Később az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata arról adott ki tájékoztatást, hogy a tűzeset az erőmű határain kívül történt, és az egyik reaktorblokkot leállították.

Utóbb a szolgálat azt közölte, hogy az erőmű ötszintes oktatási és kiképzőközpontjának felső három szintje égett, a tüzet eloltották.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy péntekre virradóra a “kijevi rezsim” próbálta meg “borzalmas provokációval” előidézni, hogy tűz alá vegyék az orosz fegyveres erők által február 28. óta megszállva tartott erőművet. A tábornok szerint helyi idő szerint hajnali 2 óra környékén ukrán diverzánsok a kiképzőközpontból tűz alá vették az orosz nemzeti gárda járőrét, majd felgyújtották és elhagyták az épületet.

Konasenkov szerint Volodimir Zelenszkij elnöknek az erőmű veszélyeztetettségére vonatkozó kijelentései, valamint az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával folytatott tárgyalásai “semmi kétséget” sem hagynak afelől, hogy a provokáció célja Oroszország megvádolása volt azzal, hogy sugárfertőzés-gócpontot hozott létre. A szóvivő azzal is vádolta a kijevi vezetést, hogy elvesztette az ellenőrzést a külföldi zsoldosokkal megerősített diverziós csoportok felett

Zaporizzsja a legnagyobb Ukrajna négy atomerőműve közül. Ezek együttesen az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítják.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint most először indult háború egy olyan ország ellen, amelynek ilyen kiterjedt és jól működő atomenergia-programja van. Zaporizzsja hat blokkjának nettó kapacitása egyenként 950 megawatt elektromos teljesítményű. Az első közülük 1984-ben, az utolsó pedig 1995-ben csatlakozott a hálózatra.

Az erőmű kapacitásának jelenleg csak egy része működik. A létesítmény mintegy 200 kilométerre van az Oroszország által 2014-ben annektált Krímtől.

Kapcsolódó témák: #atomerőmű | #háború | #Ukrajna |