Hirdetés
Jól halad az oltás a megyénkben

Már az oltóbuszban is vakcináznak

Fotó: Garamvölgyi Imre
Garamvölgyi Imre
2021.05.19. 20:15

250 ezer felé közelít Győr-Moson-Sopron megyében a Covid-19 elleni vakcinával beoltottak száma. Ez azt jelenti, hogy megközelítően már a regisztráltak 90 százaléka felvehette legalább az első vakcináját. Ez a szám, hamarosan tovább is nőhet, hisz még mindig vannak friss regisztráltak és hamarosan megnyílik a 14-16 évesek oltási lehetősége is. A védőoltások beadásának gyorsítására a megyei kormányhivatal a honvédség segítségét is kérte, az egy dózisú Janssen vakcinával dolgozó honvédségi oltóbusz szerdán kezdte meg a munkáját Dunaszegen.

Hirdetés

Már reggel nyolc órakor tucatnyian várakoztak Dunaszegen a honvédségi oltóbusz ajtaja előtt. A mobil oltóponton szigorú szabályok érvényesek, egyszerre csak egy páciens szállhat fel a járműbe, ahol rövid tájékoztatás után, katonás rendben végzi el a honvédségi orvos a feladatát. Az oltóbusz saját erőforrásaival 8 órán keresztül képes teljes körűen szolgálni a védőoltások beadását, külső áramforrással azonban akár 24 órán keresztül is üzemelhet.

„Ez a busz, helybe hozza a oltakozási lehetőséget a lakosságnak.” mondta dr. Varga Attila Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium védelmi főosztályvezetője.

Hirdetés

„A busz rendelkezik egy 10 fős személyzettel, beleértve az oltó orvost és a szakszemélyzetet– tette hozzá.

Győr-Moson-Sopron megye kimondottan jól áll a védőoltások beadásának tekintetében, hisz a regisztráltak 90 százaléka már megkapta legalább az első oltását. A megyei kormányhivatal azonban még gyorsítani szeretett volna a vakcinák beadásán, ezért kérte a Honvédség segítségét.

„Szerettük volna felgyorsítani, illetve lezárni azt az oltási folyamatot, ahol a nagy létszámú praxisok, vagy a kisebb települések oltást elő tudjuk segíteni. Első alkalommal itt, Dunaszegn tudjuk felállítani ezt a katonai oltópontot. Minta projektnek szántuk, hogy lássák meg az környéken élők, hogy az egy dózisú vakcinával történő oltás milyen egyszerűen történik.” – mondta Széles Sándor kormánymegbízott.

Dunaszegen is örültek a lehetőségnek, hisz a honvédségi oltóbusz érkezésére már három faluból érkeztek regisztráltak, akik lakóhelyükhöz közel vehették fel a Janssen egydózisú oltóanyagát.

Óriási segítséget jelent a lakosságnak és a környékben élőknek ez a busz, hisz nem kell elutazniuk az oltópontra és onnan visszautaznia, szinte gyalog megközelítheti az oltóállomást, ráadásul második adagot sem kell kapnia, hisz ebből a vakcinából egy szúrás is elég.” – osztotta meg véleményét a Győr+-szal Babos Attila, Dunaszeg polgármestere.

A Dunaszegi látogatása után csütörtökön, Győrzámolyon folytatja tevékenységét a Honvédségi oltóbusz. Reggel fél nyolctól oda is várják majd mindazokat, akik az otthonukhoz közel szeretnék megkapni a védőoltást.

Galéria: Garamvölgyi Imre

A Győr+ TV Híradója is ott volt az oltóbuszon:

TV-s szerkesztő: Garamvölgyi Imre

likeold
a fb oldalunkat